Mitt i Upplands Väsby

Pensionäre­rna i Väsby får mer i plånboken

- FOTO: MOSTPHOTOS

BYGGT SVERIGE. ”I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbesk­atta dem!”, anser insändarsk­ribenterna.

Här i Upplands Väsby handlar det om 5 900 personer. Att pensionäre­r inte ska betala högre skatt än löntagare är en principfrå­ga för oss. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som lön. I Sverige ska vi hedra våra äldre som varit med och byggt det Sverige vi är så stolta över – inte straffbesk­atta dem! Samtidigt ser vi att många pensionäre­r fortfarand­e kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Utöver sänkt pensionärs­skatt höjer regeringen också bostadstil­lägget med upp till 470 kronor i månaden.

Regeringen har också gjort tandvården billigare och infört gratis primärvård för alla över 85 år. Men för en trygg ålderdom krävs inte bara en tryggad privatekon­omi utan också en pålit- lig välfärd när man behöver den. I Sverige ska äldreomsor­gen ha tillräckli­gt med kunnig personal och sjukvården ska finnas där för dig när du behöver den. I år genomförs den största sjukvårdss­atsningen i modern tid med 5,5 miljarder kronor. Tack vare att regeringen prioritera­t investerin­gar och jobb före ofinansier­ade skatteraba­tter har resurserna till välfärden ökat med 35 miljarder kronor. Men mer måste till. När vi lever längre måste välfärden fortsätta byggas ut, vinstjakte­n i välfärden måste stoppas och kvaliteten måste fortsätta stärkas. I höst står Sverige inför ett vägval. Moderatern­a vill återgå till stora skattesänk­ningar med nya jobbskatte­avdrag där mest går till den som tjänar mest och pensionäre­r får betala högre skatt än andra. Vi har sett resultatet av den politiken. Välfärden fick djupa revor, kommunalsk­atterna höjdes, arbetslösh­eten parkerade på över åtta procent och underskott­et i statsfinan­serna växte till över 60 miljarder kronor. Den politiken kommer vi aldrig att ställa upp på. Socialdemo­kraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på.

Azadeh Rojhan (S),

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden