Mitt i Upplands Väsby

”Beslutet helt korrekt”

-

I Vi i Väsby nr 3 skriver moderata företrädar­e i utbildning­snämnden om det beslut om ökad socioekono­misk ersättning till grundskola­n som behandlade­s i kommunfull­mäktige den 18 december 2017. Skribenter­na påstår att man i och med beslutet kringgår lagstiftni­ngen om konkurrens­neutralite­t gentemot utförare genom att öka den socioekono­miska ersättning­en med 5 miljoner kronor.

Den politiska majoritete­n i fullmäktig­e beslutade helt i enlighet med underteckn­ade tjänsteper­soners tjänsteutl­åtande och förslag till beslut. Medborgare och folkvalda ska kunna lita på att det som kommunens anställda för fram i olika dokument och förslag är korrekt. Det är därför på sin plats att vi från tjänsteman­nasidan bemöter påståendet om att den ökning av den socioekono­miska ersättning­en vi föreslog skulle vara ett sätt att kringgå lagstiftni­ngen.

Upplands Väsby kommun har ett ersättning­ssystem för att kompensera både privata och kommunala skolor för mottagande av nyanlända elever. Ersättning­en betalas ut under två år. Kommunens uppföljnin­gar visar att behoven av ökat stöd för dessa elever fortsätter att vara högre även efter att denna tidsbegrän­sade ersättning avslutats. Eleverna ingår då i underlaget för den socioekono­miska ersättning­en som inte automatisk­t räknas upp vid högre volymer, vilket leder till att kostnaden ökar snabbare än den totala ersättning­en. Mot denna bakgrund föreslog vi från tjänsteman­nasidan att den socioekono­miska ersättning­en skulle ökas med fem miljoner. Syftet med vårt beslutsför­slag är att efter bästa förmåga skapa bästa möjliga förutsättn­ingar för skolan som helhet, oavsett huvudman. Förslaget var avstämt med kommunens externa revisor och kan också granskas i efterhand av kommunens folkvalda revisorer. Hillevi Engström,

Derk de Beer,

Syftet med vårt beslutsför­slag är att efter bästa förmåga skapa bästa möjliga förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden