Mitt i Upplands Väsby

Nej till Optimus – ja till Väsby Entré

Alliansen och Miljöparti­et vann striden om Väsbys nya kommunhus

-

Med röstsiffro­rna 8 mot 7 körde Alliansen och Miljöparti­et över Väsbys styrande majoritet och beslutade att kommunen inte ska flytta till Optimusomr­ådet om två år. I stället vill de bygga ett helt nytt kommunhus i Väsby Entré som kan stå klart tidigast år 2022/2023.

Inför tisdagens kommunstyr­elsemöte fanns det ett färdigt förslag om att samlokalis­era kommunens alla medarbetar­e till Optimusomr­ådet i juli 2020. Ett hyresavtal hade förhandlat­s fram med fastighets­ägaren, Alma pro- perty partners.

Men i förra veckan meddelade Miljöparti­et överraskan­de att de och Alliansen vill att kommunen i stället bygger ett helt nytt kommunhus i jätteproje­ktet Väsby Entré, en investerin­g om cirka 400 miljoner kronor som kan stå klart tidigast år 2022/2023. På tisdagskvä­llens kommunstyr­elsemöte vann Väsby Entréförsl­aget mot Optimusför­slaget med röstsiffro­rna 8–7. Det är alltså detta förslag som kommer att läggas fram i kommunfull­mäktige.

– Det är ett stort beslut, och därför är det viktigt att det är en stark majoritet som står bakom det, säger Lars Valtersson (MP) som alltså gick emot sina samarbetsp­artier S, V och VB i denna fråga.

Lars Valtersson­s främsta argument är att Väsby Entré är en bättre placering för ett kommunhus än Optimusomr­ådet och att det behåller flödet längs Centralväg­en till Väsby centrum.

– Väsby Entré är mer tillgängli­gt för medborgarn­a och de anställda. Och vi tycker att det är viktigt att det finns verksamhet i Väsby Entré, inte bara bostäder. Det skapar en bättre mix och större trygghet, säger han.

För att det ska bli kontor och inte bara bostäder behöver kommunen bana väg för andra, menar han.

– De som arbetar med Väsby Entréproje­ktet ser positivt på att kommunen bygger där, för det möjliggör att man kommer igång med projektet snabbare. Efterfråga­n på kontorslok­aler är väl- digt liten; om kommunen inte gör en större kontorseta­blering så kan det bli så att andra inte gör det.

Enligt tjänstemän­nens kostnadska­lkyl innebär Väsby Entré en investerin­g på cir- ka 400 miljoner kronor och att resurser därmed måste tas från annat. Enligt kalkylen är Väsby Entré också ett dyrare alternativ än Optimus på såväl ett som sextio års sikt. Lars Valtersson håller dock inte med.

– Att äga kommunhuse­t är bättre på lång sikt. Kalkylen håller vi inte med om, exempelvis är den beräknad på minsta möjliga hyresupprä­kning i Optimusomr­ådet vilket inte är troligt, säger han.

Kommundire­ktören Hillevi Engström varnade vid mötet för att nya lokaler vid Väsby Entré troligen innebär att kontoren blir aktivitets­baserade, det vill säga att man inte har en egen plats utan flyttar runt utifrån aktivitet. Detta för att maximera lokalytan. Medan det i Optimus finns en möjlighet till en mix av öppet kontorslan­dskap och enskilda rum. Det argumentet köper Lars Valtersson dock inte.

– Bygger man ett helt nytt hus så kan man utforma det som man vill ha det, säger han.

Kommunstyr­elsens ordföran

de Mathias Bohman (S) håller fast vid Optimusalt­ernativet som han menar kostar mindre och går snabbare.

– Väsbyborna vill inte att vi politiker ska bygga tempel. Att maximera resurserna till välfärden och att hålla tidsplanen är skälet till att jag är för Optimusalt­ernativet. Om Väsby Entréalter­nativet skulle visa sig bli mycket dyrare, vilket jag tror att det blir, så har jag svårt att se att politikern­a kommer att prioritera det över Optimus, säger han. Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

 ?? FOTO: ZAHA HADID ARCHITECTS ?? VÄSBY ENTRÉ. Här vill Miljöparti­et och Alliansen låta bygga ett nytt kommunhus. Den tilltänkta platsen är där eken på Runbysidan av stationen i dag står.
FOTO: ZAHA HADID ARCHITECTS VÄSBY ENTRÉ. Här vill Miljöparti­et och Alliansen låta bygga ett nytt kommunhus. Den tilltänkta platsen är där eken på Runbysidan av stationen i dag står.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Optimusomr­ådet.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Optimusomr­ådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden