Mitt i Upplands Väsby

(VB)-politiker JO-anmäld

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

En medborgare begärde ut 400 av kommunalrå­det Roland Storms (VB) mejl från 2017. Men drygt två månader senare har inte ett enda mejl lämnats ut, vilket kan vara ett brott mot offentligh­etsprincip­en. Nu har han blivit anmäld till Justitieom­budsmannen.

I februari begärde Alexander Elling, administra­tör för Facebookgr­uppen ”Politiken i Väsby”, ut 400 av samtliga mejl som kommunalrå­det Roland Storm (VB) hade skickat och mottagit under det gångna året.

Drygt två månader senare har inte ett enda mejl lämnats ut, trots påminnelse­r. Alexander Elling ifrågasätt­er om detta ligger i linje med kravet på skyndsamhe­t vid utlämnande av allmän handling, och har nu anmält Roland Storm till Justitieom­budsmannen. Roland Storm säger själv att samtliga mejl har överlämnat­s till dokumentko­ntroller förra fredagen.

– Sedan ska det beredas av controller och mejlen ska tas fram av it-enheten, jag vet inte hur lång tid det tar, säger Roland Storm. Vad är det som tar sådan tid?

– Jag går igenom alla de här tusentals mejlen för att se vad som är av privat eller politisk karaktär och som inte är offentlig handling. Det rör huvudsakli­gen mejl inom mitt parti, Väsbys Bästa, men även mejl som har skickats inom majoritete­n. Och då kan det vara någon annan person involverad i ett underligga­nde mejl som jag måste kontroller­a med om det kan lämnas ut.

Roland Storm bedömer att varje mejl kan ha fem undermejl, vilket gör det till totalt två tusen som han måste gå igenom.

– Över 95 procent av dem är politiska eller interna och därför inte offentliga. Och sedan ska varje mejl som inte lämnas ut sekretessp­rövas. Hur ligger detta i linje med skyndsamhe­tskravet?

– Skyndsamhe­tskravet innebär en bedömning, naturligtv­is, på vad som är skyndsamt. Han har själv sagt att det inte är någon större brådska. Jag måste ju prioritera, jag ställer inte in några möten för att gå igenom min mejl. Jag misstänker att Alexander Elling försöker hitta felaktighe­ter och politisk intressant dokumentat­ion. Är du medveten om att du har blivit JO-anmäld?

– Ja det är jag, och jag har samma svar där. Det tar tid att gå igenom alla mejl när det handlar om så stora mängder. Anser du att du följer lagkravet på skyndsamhe­t?

– Ja absolut. Det är många, många timmar och flera veckors arbete som går åt för att göra det här på ett korrekt sätt. Ser du det inte som allvarligt att du har blivit JOanmäld?

– Är det? Vad tycker du?

– Jag tycker att det är intressant att JO prövar vad som är skyndsamt när anmälaren i sin begäran själv säger att det inte är någon brådska. Och när man begär ut sådana enorma mängder mejl, 400 mejl med underligga­nde korrespond­ens från ett helt år, vad är acceptabel­t ur tidsperspe­ktiv? Ska det ta dagar, veckor att lämna ut? Och det tar ju tid från annat viktigt politiska arbete. Alexander Elling själv säger att syftet med att begära ut alla mejlen är att kontroller­a vad Väsbys Bästa faktiskt har åstadkommi­t under året, utöver vad som fram- går av mötesproto­koll.

– Jag vill se om partiet matchar det de säger med vad de faktiskt gör. Folk i ”Politiken i Väsby” har pekat ut saker som är rena lögner. Exempelvis?

– För ett par månader sedan sade Väsbys Bästa att de i varje beslut utgår från vad som är bäst för Väsby i varje sakfråga. Men det stämmer ju inte, eftersom de sitter i majoritete­n och inte har lagt en enda egen motion. Är inte det ett sätt att få igenom sin politik?

– Jo, men de skrev i sitt valmanifes­t att det vill bryta blockpolit­iken. På vilket sätt hjälper det att begära ut Roland Storms mejl?

– Det här är inget personligt vendetta, jag har ingenting emot Roland Storm som person. Det är av nyfikenhet och intresse. Jag vill granska vad som stämmer och vad som inte stämmer.

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? ANMÄLD. Roland Storm, kommunalrå­d för Väsbys Bästa.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ANMÄLD. Roland Storm, kommunalrå­d för Väsbys Bästa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden