Mitt i Upplands Väsby

Sköldpadda räddad från en säker död

Nu har den ett eget akvarium hos polisen

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Förra veckan räddades en sköldpadda som hittats vid Väsby station från att gå ett tråkigt slut till mötes. Hjälten Micke ryckte ut för att föra det lilla djuret i säkerhet.

En övergiven liten sköldpadda var på väg mot en säker död – men historien fick ett lyckligt slut. Nu plaskar sköldpadda­n runt i ett eget akvarium.

Det var i lördags som Micke upptäckte något konstigt på asfalten vid Väsby station.

– Jag trodde först det var en sten men sedan såg jag mönstret på skölden.

Micke lyfte upp sköldpadda­n som försiktigt sträckte ut huvudet.

– Jag hade inte hjärta att lämna den där. Den var ordentligt smutsig. Förmodlige­n hade den grävt ner sig eller fått ett ordentligt kok stryk av en fiskmås. Micke rengjorde sköldpadda­ns skal med en tandborste och tog den till veterinäre­n.

– Den var uttorkad men annars helt okej. Jag lämnade in den hos polisen i Sollentuna som tydligen har kontakt med något akvarium.

I förra veckan upptäcktes en dumpad vattensköl­dpadda vid Råstasjön i Solna. Mängder av Solnabor gav sig ut för att rädda sköldpadda­n, men den har ännu inte dykt upp.

– Brorsan hade läst om att det var en sköldpadda på drift vid Råstasjön, men jag tror knappast att det är sam- ma sköldpadda. Det är ju långt till Råstasjön och jag vet inte om det ens finns en vattenförb­indelse, säger Micke. Nu kommer i alla fall sköldpadda­n få ett riktigt hem.

– Det är för djäkligt att folk bara kan lämna djur så där. Det är ju svinkallt i både luften och vattnet. Den hade knappast överlevt någon längre tid. Men nu känner jag mig tryggare, säger Micke.

 ?? FOTO: MATHIAS KÄLLBERG ?? SMUTSIG. Micke rengjorde skalet med en tandborste.
FOTO: MATHIAS KÄLLBERG SMUTSIG. Micke rengjorde skalet med en tandborste.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden