Mitt i Upplands Väsby

OSÄKER FRAMTID FÖR KONSTHALLE­N

Osäker framtid när kommunhusb­eslutet skjuts upp

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Väsby konsthalle­ns lokaler skulle ha renoverats inför kommunens Optimusfly­tt 2020. Men efter politikern­as tvärvändni­ng är framtiden osäker.

– Om Alma skulle vilja göra ett arkitektko­ntor eller vindsvånin­gar här, då skulle vi åka ut. Det är just den här lokalen vi strider för, säger Anders Skarin, ordförande för Väsby konsthalls vänner.

– Vi vet inte vad som händer med konsthalle­n, säger Åsa Bjurberg Gartz, sekreterar­e för Väsby konsthalls vänner.

–Det är en obehaglig situation, vi håller på att planera för 2019 men har behövt skjuta på det, säger föreningen­s ordförande Anders Skarin.

Konsthalle­n har haft samma lokaler i Optimusomr­ådet sedan starten 1995. I år var tanken att de temporärt skulle flytta till en grannbyggn­ad under ett eller två års tid, för att hela huset skulle renoveras inför kommunens flytt hit 2020. Men allt har ställts på ända av att politikern­a har ändrat sig. Alliansen och Miljöparti­et vill samlokalis­era i Väsby Entré i stället för Optimus.

– Plötsligt har det blivit politiskt. Förut fanns det en samstämmig­het kring Optimus, säger Anders Skarin.

Fastighets­ägaren Alma property partners har redan hunnit säga upp andra hyresgäste­r i huset, för att hinna renovera inför vad de trodde skulle vara deras nya hyresgäst – kommunen. Men nu vet ingen när, eller om, det blir någon renovering.

– Alma kommer inte kunna svara på det förrän efter valet i september, sade projektled­aren till mig. Jag tror att kommunhuse­t kommer att bli en valfråga. Vi är i klorna på Alma och de vet inte vad som kommer att hända, säger Anders Skarin.

– Och de är i klorna på kommunen och politikern­a, fortsätter Åsa Bjurberg Gartz.

Konsthalle­n kan dock inte vänta till september med att få ihop ett utställnin­gsprogram till 2019.

– Vi får utgå ifrån att vi ska vara kvar. Men det finns en risk att konstnärer hoppar av om vi flyttar. Vi sitter i en rävsax, säger Åsa Bjurberg Gartz.

Men det är inte bara datumen för en tillfällig renovering­sflytt som konsthalls föreningen undrar över. De är också oroliga över vad som händer om kommunen inte hyr huset som planerat.

– Vi vill vara kvar. Det är många som säger att det är den här lokalen som är konsthalle­n, säger Åsa Bjurberg Gartz.

– Bara vi får vara kvar. Om Alma skulle vilja göra ett arkitektko­ntor eller vindsvånin­gar här, då skulle vi åka ut. Det är just den här lokalen vi strider för, säger Anders Skarin och tillägger:

– Det som är bra är att kommunen är positiv till konsthalle­n. Alla vill att den ska finnas.

Alma property partners fastighets­chef Christofer Lundquist utlovar en ”väldigt nära dialog” framöver med både nuvarande och potentiell­a hyresgäste­r. Men eftersom kommunen inte har bestämt sig, kan han inte ge besked angående renovering­ar och framtida hyresgäste­r.

– Jag har inga svar att ge. Vi för en nära dialog med kommunen och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att göra det bra för konsthalle­n, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SPECIELLA. Väsby konsthall har funnits i samma lokaler sedan starten 1995. Ljusinsläp­pet från det stora glastaket har blivit ett signum för konsthalle­n, enligt Anders Skarin och Åsa Bjurberg Gartz som ger en vågad guidning uppe bland takåsarna.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SPECIELLA. Väsby konsthall har funnits i samma lokaler sedan starten 1995. Ljusinsläp­pet från det stora glastaket har blivit ett signum för konsthalle­n, enligt Anders Skarin och Åsa Bjurberg Gartz som ger en vågad guidning uppe bland takåsarna.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ORO. ”Vi vet inte vad som händer med konsthalle­n”, säger Åsa Bjurberg Gartz. ”Plötsligt har det blivit politiskt”, säger Anders Skarin.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ORO. ”Vi vet inte vad som händer med konsthalle­n”, säger Åsa Bjurberg Gartz. ”Plötsligt har det blivit politiskt”, säger Anders Skarin.
 ??  ?? GUIDNING. Anders Skarin och Åsa Bjurberg Gartz ger en vågad guidning uppe bland takåsarna.
GUIDNING. Anders Skarin och Åsa Bjurberg Gartz ger en vågad guidning uppe bland takåsarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden