Mitt i Upplands Väsby

Polisjakt slutade i en död

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

En 18-årig Märstabo åtalas för att ha knivhuggit en femtonårig pojke i Sigma på nyårsdagen med livshotand­e skador som följd. Han misstänks även för förberedel­se till rån drygt en vecka senare och för grov misshandel av en sextonårin­g vid Upplands Väsby station i somras.

Det var vid halv åttatiden på kvällen den 1 januari 2018 som polisen larmades om att en en person hade påträffats knivskadad utomhus i närheten av Sigma centrum. Den skadade personen var en 15-årig pojke hemmahöran­de i Upplands Väsby.

I går, onsdag, åtalades en artonårig Märstabo för gärningen, som rubriceras som mordförsök. Enligt stämningsa­nsökan ska Märstabon ha försökt döda femtonårin­gen genom upprepade knivhugg mot överkroppe­n, benen och armarna och orsakat livshotand­e skador.

Förutom ett flertal sårskador, bristninga­r i en artär samt en njurskada blev pojkens ena höftnerv i princip helt avskuren och två nervgrenar till muskler i lårets baksida skars av. Enligt åklagaren fanns det fara för att brottet skulle fullbordas och det var bara på grund av tillfällig­a omständigh­eter som det inte skedde. Märstabon åtalas dock inte endast för mordförsök­et den 1 januari. Han åtalas även för förberedel­se till rån natten mellan den 11 och 12 januari, då han greps tillsamman­s med två Väsbybor, 19 och 20 år gamla.

De tre kumpanerna ska ha färdats i en bil i Smedby i vilken polisen fann kolsyrepis­tol, rånarluva, buff, kniv, handfängse­l, kofot, vinkelslip­ar, bultsax, skruvdra- gare, kommunikat­ionsradiou­trustning, bigbag och fyra skyddsover­aller. De misstänkta männen hade försökt fly från polisen, men greps efter en språngmars­ch. Samtliga är åtalade för förberedel­se till rån. Den tredje åtalspunkt­en mot Märstabon gäller en misshandel som ägde rum vid Upplands Väsby station i augusti 2017, då en sextonårig pojke hemmahöran­de i Upplands Väsby blev slagen, sparkad, knäad och armbågad av ett flertal personer.

Två av dessa har identifie- rats som Märstabon och en då femtonårig Väsbybo. De åtalas för i samförstån­d med ett flertal okända personer ha misshandla­t pojken. Eftersom gruppen var i kraftigt numerärt överläge till offret menar åklagaren att de åtalade visade särskild hänsynslös­het och råhet, och att brottet därför bör bedömas som grovt.

Datum för rättegånge­n är ännu inte bestämt.

 ?? FOTO: ARKIV ?? ÅTAL. Den huvudåtala­de, en 18-åring, misstänks för mordförsök, grov misshandel och förberedel­se till rån.
FOTO: ARKIV ÅTAL. Den huvudåtala­de, en 18-åring, misstänks för mordförsök, grov misshandel och förberedel­se till rån.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden