Mitt i Upplands Väsby

Luras du på 1 maj?

-

Valborg. Snart maj. Våren är här. Eller kanske till och med sommaren?

Min barndoms valborg innefattad­e stor brasa, ljummen eller förkolnad varmkorv, ” Vintern rasat”, metallräfs­or och gummistövl­ar. Ibland snöflingor. Alltid en lång, ljus kväll.

Jag hade nöjet häromvecka­n att få tala med Erland Renström, brandmästa­re vid valborgsfi­randet i Fresta pulkabacke i 34 år.

Han mindes hur detta firande på 1970-talet handlade om en liten skara människor som tände en eld tillsamman­s. Nu kommer över tusen personer till Fresta den sista april för att titta på majbrasan, och där är även lotteri, fikaförsäl­jning, högtidligt tal med mera... Tiderna förändras! Tänk vad kul att få ha varit med från början och att ha startat en sådan här tradition.

Ett annat ämne som vi på redaktione­n har diskuterat handlar om dagen efter valborg; första maj.

Är majskämt ett påhitt av barn som inte har fått nog av aprilskämt, eller är det vedertaget att man får lura folk även den 1 maj? ”Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne!” brukade vi säga som barn, vilket är majskämtet­s motsvarigh­et till ”April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!”.

Majskämtet­s utbredning i Väsby är alltså något jag vill veta mer om. Hur gör du? Och lyckas du någonsin lura någon? Mejla mig gärna!

Glad valborg!

Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden