Mitt i Upplands Väsby

”Fjolårsgrä­set blir nästan som krut”

- FOTO: MOSTPHOTOS

Många vill säkert röja upp i trädgården under helgen och elda gammalt gräs, löv och grenar. Men det gäller att vara försiktig. Brandriske­n är stor.

– Det döda fjolårsgrä­set fungerar nästan som krut, jag tror inte allmänhete­n är medveten om att det går så extremt fort, säger brandmanne­n Kristina Gissler till ”TV4 Nyhetsmorg­on”.

Brandkåren Attunda medverkar regelbunde­t i ” TV4 Nyhetsmorg­on” där de ger tips och råd om brandsäker­het. I veckan varnade de för det torra vädret som gör att risken för gräsbrände­r är stor.

– På lördag och söndag är det extra stor brandrisk från Hudiksvall och söderut, säger brandmanne­n Kristina Gissler i inslaget.

Vårvärmen gör att det röjs i trädgårdar och på kolonilott­er. Det gäller dock att vara försiktig om man vill elda. Gräs och löv som har övervintra­t brinner lätt.

– Det döda fjolårsgrä­set FÖRSIKTIG. Brandkåren Attunda varnar dem som vill elda trädgårdsa­vfall i helgen att vara försiktiga. fungerar nästan som krut, jag tror inte allmänhete­n är medveten om att det går så extremt fort, säger Kristina Gissler.

Det man ska tänka på är vatten, sällskap, vindriktni­ng, säkerhetsa­vstånd till byggnader – och att överväga att köra avfallet till tippen i stället för att elda.

– Det gäller att ha rejält med vatten, trädgårdss­langen måste vara framme, och blöt området runtom brasan ordentligt så att det är fuk- tigt så att ingenting kan ta eld, säger Kristina Gissler.

– Man ska alltid tänka på att vara två personer. Ifall det skulle gå utom kontroll så är det bra att ha hjälp, säger kollegan Nicklas Hedberg. Han tipsar om att hålla 15 meter till närmaste byggnad och att elda mot vindriktni­ngen. Men om det blåser mycket är det bäst att strunta i att tända på.

– Elda inte inte om det är mycket vind. Samla ihop det i säckar och åk till återvinnin­gen. För det är så förenat med fara, säger Kristina Gissler.

Släckninge­n är minst lika viktig att tänka på.

– Du måste släcka ordentligt, med mycket mer vatten än du tror. Fortsätt och häll på. Och fortsätt att blöta ned området runtomkrin­g, för det kan flyga gnistor och saker som brinner från elden, säger Kristina Gissler. Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden