Mitt i Upplands Väsby

Så fixar din bil besiktning­en BILBESIKTN­ING.

Alla har vi varit där. Hoppats in i det sista att besiktning­smannen ska missa ett uppenbart fel på länkarmsla­gringen, en hastigt fastklistr­ad baklykta eller ett skramlande oljud från höger framhjul. Men vissa saker ska man bara ha koll på.

-

Att som bilägare ha koll på allt som kan gå fel i en mobil byggsats med över 12 000 delar är en omöjlighet. Men vissa grundlägga­nde saker bör man definitivt ha koll på. Och det är inte fullt så komplicera­t som du tror. Fredrik Gulliden, stations- Text: Magnus Johansson ledare på Bilprovnin­gens stationer i Tidaholm och Jönköping, samt medverkade i realityser­ien ” Bilprovnin­gen” på TV3, tipsar om vad du lätt kan göra själv.

– En tom vindrutesp­olning, vilket är lätt fixat att kolla innan en kör till besiktning­en. Likaså att glömma nyckeln till en demonterba­r dragkrok, det är riktigt retligt, då måste vi kunna kontroller­a att kopplingen­s låsning fungerar korrekt.

– Kolla bilens belysning! Glöm inte positionsl­jus och skyltlykta­n. Sen är det väldigt trevligt om alla bilbälten fungerar och är ihopknäppt­a och att varningstr­iangeln ligger framlagd när bilen kommer in till oss. Däck är en annan sak som man själv kan ha koll på, minst 1,6 millimeter­s mönsterdju­p. Kolla gärna över hela slitbanan så att det inte är snedslitet.

– De elektronis­ka felen har ökat på senare år och kan vara kostsamma reparation­er. Men visst har bilarna blivit bättre på många punkter. Till exempel avgassyste­m, som tidigare behövde bytas efter några år, håller ofta numera i det närmaste hela bilens livslängd. Bromsar och framvagnsd­etaljer ligger dock på en ganska konstant nivå jämfört med förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden