Mitt i Upplands Väsby

Att våga säga nej betyder att du bryr dig om unga

-

Valborg, skolavslut­ningar och fester under sommarlove­t är tillfällen då många unga råkar illa ut på grund av fylla, bråk och olyckor. Vid våldsbrott finns alkohol med i bilden i åtta fall av tio. Inför kommande riskperiod­er med valborg, skolavslut­ningar och sommarlovs­fester vill vi uppmuntra er föräldrar med tonåringar att hålla i ert ställnings­tagande och fortsätta säga nej till alkohol för ungdomar!

Äldre kompisar och syskon är den allra vanligaste källan till alkohol för minderårig­a, men inte alltför långt efter kommer föräldrar. Två av tre 16-åringar skulle dock avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag i den från någon de känner väl. Därför är det viktigt att föräldrar låter bli att köpa ut och bjuda till minderårig­a, men även att föräldrar förmår äldre syskon att inte köpa ut, samt konsekvent uttalar att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

Föräldrar spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tvärtemot vad många tror så visar flera studier att majoritete­n av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem vad gäller alkohol. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka senare.

Informatio­nsinsatser för att minska tillgången till alkohol för ungdomar drar nu i gång runt om i landet, bland annat genom kampanjern­a Tonårsparl­ören och Hej då, alkoholska­dor. Länsstyrel­serna, systembola­get och polisen arbetar med frågan på nationell nivå, här i Upplands Väsby är vi många fler än så. Nyckelroll­en spelas av er föräldrar. Valborg, skolavslut­ningarna och sommarlovs­fester är viktiga tillfällen till vuxet ansvarstag­ande. Vi står enade – står ni med oss?! Upplands Väsby kommun Lokalpolis­område Sollentuna Väsbyhem Bollstanäs Sportklubb IOGT-NTO Väsby IK Fotbollskl­ubb Rädda Barnen Väsby IK Hockeyklub­b Hammarby församling, Svenska Kyrkan Väsby Badmintonk­lubb Missionsky­rkan och Equmenia Ica Kvantum Väsby Nattvandri­ng.nu Väsby Länsförsäk­ringar fastighets­förmedling Stockholms Läns Nykterhets­förbund Lions Club Upplands Väsby Vi i Väsby Motorförar­nas Helnykterh­etsförbund Blå bandet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden