Mitt i Upplands Väsby

Politikern­a om konsthalle­ns framtid

-

Trenden med allt mindre grupper i förskolan fortsätter. Det gäller även i Upplands Väsby, även om vi sticker ut med väldigt mycket större barngruppe­r än i övriga landet.

Sedan 2015 har Upplands Väsby kommun periodvis haft så trångt i förskolorn­a att man inte har kunnat uppfylla fyramånade­rsgarantin, alltså att erbjuda förskolepl­ats inom fyra månader från att barnet ställts i kö.

Åtgärder har vidtagits, som att öppna den kommunala paviljongf­örskolan i Ekebo och att fristående för- skolor har öppnat nya avdelninga­r.

Men den prekära situatione­n avspeglas tydligt i Skolverket­s förskolest­atistik för 2017. Sett till hela Sverige minskar barngruppe­rnas storlek till 15,3 barn per avdelning. En minskning sker även i Väsby, men då från 19,3 till 18,1 barn per avdelning. Vad gäller småbarnsgr­upper (ålder 1–3 år) rekommende­rar Skolverket maximalt tolv barn per grupp. I riket var genomsnitt­et 12,4 barn, medan siffran var 13,2 i Väsby – en minskning med näs- tan två barn per grupp från föregående år.

Riktvärdet för de äldre barnen (ålder 4–5 år) är upp till femton barn per grupp. Snittet i riket var 15,4 barn och glädjande nog 12,6 barn i Väsby, en minskning från 16,9 barn. Personaltä­theten har förbättrat­s i riket, till i genomsnitt 5,1 barn per årsarbetar­e. I Väsby är motsvarand­e siffra 5,8 barn per årsarbetar­e, vilket dock är en försämring från föregående år då det gick 5,6 barn per årsarbetar­e.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S ?? FULLT. Förskolorn­a i Väsby har en långt högre barntäthet per avdelning än övriga länet.
FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S FULLT. Förskolorn­a i Väsby har en långt högre barntäthet per avdelning än övriga länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden