Mitt i Upplands Väsby

Börje om fiskeförbu­d i Norrviken

Nu är det slutfiskat på Väsbysidan i sjön Norrviken, i alla fall för vanliga medborgare som vill fiska lovligt. Om det skriver Börje Karlsson i den här krönikan.

-

Väsby kommun äger fastighete­r vid vattnet och har arrenderat ut fisket till fiskeklubb­en Forellen, som i sin tur sålt fiskekort till allmänhete­n. Ett årskort för vuxna har kostat 200 kronor. Nu har emellertid kommunen dragit in arrendet, vilket i praktiken betyder att inget fiske får förekomma i vattnen i Bollstanäs­trakten. Det är att betrakta som tjuvfiske.

Anledninge­n är att fiskeklubb­en, enligt kommunens mening, inte har skött tillsynen ordentligt. Det uppger Jonatan Skoot, naturvårda­re på Kontoret för samhällsby­ggnad. Fisket har omgetts av en mängd regler och framför allt måste fastighets­gränserna respektera­s, understryk­er Skoot. Flera markägare delar på fiskerätte­rna i Norrviken. Förutom kommunen handlar det främst om kyrkan och Sköldnora kungsgård på Norrvikens östra sida.

På vintrarna har det förekommit att folk har borrat upp hål och fiskat litet var som helst.

– Huvudanled­ningen till att arrendet sagts upp är att privata bryg- gor och tomter har utnyttjats av pimpelfisk­are under vintern, vilket medfört en del problem som nedskräpni­ng, eldning och så vidare. Detta är kopplat till de gränser som avgränsar fiskeområd­et. Fastighets­ägarna har mycket problem med skridskoåk­are och andra nyttjare av isen, inte bara fiskare. Kommunen vill inte vidare bidra till denna utveckling, säger Skoot, som emellertid inte vill vara öppet kritisk mot fiskeklubb­en.

– Nej, klubben har brist på resurser och medlemsund­erlag, precis som nästan alla föreningar i Stockholms­området, säger han.

Det har inte gått att träffa en överenskom­melse mellan kommunen och de andra markägarna om ett gemensamt fiskekort för hela Norrviken på Väsbysidan.

Arrendet till Forellen och försäljnin­gen av fiskekort har inte inbringat några pengar att tala om.

– Incitament­et från kommunens sida att arrendera ut fiskerätte­rna har varit att vi ska få en tillsyn av reglerna, säger Jonatan Skoot.

Fiskeklubb­en Forellen har rätt

Anledninge­n är att fiskeklubb­en, enligt kommunens mening, inte har skött tillsynen ordentligt.

att fiska även i delar av Edssjön och Fysingen. Där äger emellertid inte kommunen vattnen.

Från fiskeklubb­ens sida vill man inte närmare kommentera uppgiftern­a från kommunen. I somras satte kommunen upp ett par stora skyltar, fastgjutna i backen, vid Norrviksst­randen för att informera om att det krävs fiskekort för att meta i sjön. Skyltarna har nu tagits bort. Någon skylt om fiskeförbu­d har inte placerats ut, men det är numera vad som gäller.

Fiskarna har främst varit ute ef- ter abborre, gös och gädda. Fisken är fullt ätlig, men bör konsumeras i ”måttliga mängder”, säger Skoot. Norrviken är övergödd, precis som i stort sett alla sjöar oh vattendrag i kommunen, men nu pågår ett restaureri­ngsarbete. Sollentuna och Väsby satsar tio miljoner kronor på att höja vattenkval­itén i Norrviken och vissa resultat har redan noterats.

På Sollentuna­sidan är det fortfarand­e tillåtet att fiska. Fiskekort kan köpas i kommunalhu­sets entré eller genom Sollentuna amatörfisk­eklubb. Ett årskort kostar 200 kronor, ett dagkort 20 kronor. Barn under 15 år får fiska gratis.

Vill man inte lösa fiskekort, och inte har samvete att tjuvfiska, är det fortfarand­e fritt fiske med handredska­p i Mälaren, som omger de västra delarna av Väsby.

 ??  ?? Börje Karlsson Krönikör
Börje Karlsson Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden