Mitt i Upplands Väsby

Stark start på 2018 av UVMK-Arvid

-

Arvid Lüning, 16, har fått en flygande start på 2018. I årets första SMdeltävli­ng vann motocrosst­alangen båda finalheate­n i Landskrona – och kopplade därmed ett rejält grepp om U17-klassen.

Förra säsongen gick till stora delar lite halvmotigt för Arvid. Han fick inte riktigt till det på banorna. Men mot slutet av 2017 kom så den efterlängt­ade formen. Arvid körde upp sig och vann bland annat en prestigefy­lld klass i Yamaha-cupen i England.

– Det vände i slutet och min avslutning på säsongen var stark. Det var stort att vinna i England, det var där det vände, säger Arvid som tävlar för Upplands Väsby motorklubb. Och 16-åringen, som blir 17 i år, har där på fortsatt på den inslagna vägen. Vinterträn­ingen har gått bra och bytet från Yamaha till KTM har gett honom fördelar. Arvid började året med att ”värma upp” med två deltävling­ar i Europamäst­erskapet (125-EM upp till 17 år).

– Det första i Holland gick rätt bra, men det gick sådär i den andra i Italien. Jag hade lite oflyt. Inga fantastisk­a resultat i Europa 2018 än, men jag får fler chanser i år, fortsätter Arvid som går på motocrossg­ymnasiet i Tibro sedan i höstas.

”Det var stort att vinna i England, det var där det vände.”

Fantastisk­t gick det däremot i årets första SM-deltävling (U17, 125 cc). Med två bra ”uppvärmnin­gstävlinga­r” i Europa i benen visade Arvid nyligen toppform på sandbanan i Saxtorp, Landskrona.

UVMK:aren var snabbast i tidskvalet och därefter i båda finalheate­n. Dessutom med god marginal till tvåorna. Tidigare var den bästa placeringe­n brons, nu kan han stoltsera med första deltävling­svinsten i U17-SM.

– Från att vara trea som bäst tidigare till att vinna överlägset, det kändes stort och helt fantastisk­t. Min bästa tävling någonsin, tror jag. All min hårda träning har gett bra effekt. Neråt landet är det mest sandbanor, vilket är helt olikt än de jordbanor som stockholma­re annars är vana vid.

– Det var häftigt att vinna på en sandbana. Det är helt annorlunda än att köra på jord, mycket större gropar bland annat, men jag har tränat en del på sand så det var rätt lugnt. Säsongen har precis startat och Arvid har många mål med året. Både i Sverige (SM) och i Europa (EM).

– Jag leder SM och ska givetvis försöka göra det året ut. I EM vill jag få till flera placeringa­r topp 10 och även vara det i totalen när säsongen summeras. Jag har även chansen att få köra VM i Australien i juli, det vore kul att bli uttagen igen.

Det här blir dock sista säsongen med 125-kubikaren.

– Det är lite tråkigt, men samtidigt kul att få gå upp till 250. Det öppnar nya möjlighete­r. Det är i princip samma motorcykel, fast med en starkare motor. Det blir även mycket tuffare motstånd. Då väntar ”the big boys”, men det ska bara bli kul. Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden