Mitt i Upplands Väsby

Gör en smart fritidshus­plan

- FOTO: BJÖRN HOLMBERG

Drömmen delas av många så här års. Hus vid havet brukar stå högt upp på önskelista­n. sakna bygglov. I värsta fall kan tillbyggna­der sakna tillstånd och då står ni där med ett hus som delvis måste rivas.

Ring byggnadsnä­mnden och kontroller­a att alla byggnader på fastighete­n har bygglov. Lita inte blint på vare sig mäklarens eller säljarens ord i det här fallet. Ni bör för övrigt dubbelkoll­a samtliga uppgifter ni fått i objektbesk­rivningen innan ni skriver på ett bindande köpeavtal.

Kolla också upp med byggnadsnä­mnden vad som gäller om ni själva vill ändra planlösnin­g eller göra olika tillbyggna­der. Oj, vad gulligt torpet är med sina många originalde­taljer. Snett och vint överallt. Och visst är det en härlig känsla i gamla hus. Men har ni ägt ett renovering­sobjekt tidigare? Vet ni vad ni ger er in på när ni faktiskt måste lägga ner både tid och pengar på att fixa till kåken?

Har ni båda tummen mitt i hand bör ni nog se upp. Är ni däremot hantverksk­unniga och älskar att snickra och måla är det bara att köra på.

Bättre titta på ett mindre krävande fritidshus än att bita i något som aldrig blir färdigt. Försäkra er om att huset är byggt för att kunna bebos året runt. Finns enbart sommarvatt­en kan det bli problem under vintern eftersom ledningarn­a måste stängas av på grund av frostriske­n.

Behöver man dessutom tilläggsis­olera fasad, golv och tak kan det bli ett stort projekt. Att inte låta besiktiga fastighete­n är som att kasta sig ut från ett högt träd och hoppas att man ska landa mjukt. Många har slagit sig hårt när de förlitat sig på säljarens och mäklarens försäkring­ar och lovord, och trott att en besiktning är onödig.

Enligt lag har ni som köpare undersökni­ngsplikt. Det betyder i klartext att ni tillsamman­s med en oberoende besiktning­sman går igenom huset för att kartlägga dess skick, samt byggnadens eventuella fel och brister.

Skulle det framkomma allvarliga fel under besiktning­en, som ni omöjligt kunde ha upptäckt själva, kan köpet i bästa fall återgå.

Men bara om ni och säljaren i förväg kommit överens om en sådan klausul i kontraktet. I värsta fall kan man bli tvungen att köpa en fastighet som besiktning­smannen dömt ut som obeboelig. Det kan vara lika bra att boka in en elektriker och en skorstensf­ejarmästar­e samtidigt som ni beställer besiktning­en. Det är inte besiktning­spersonens huvudsakli­ga områden.

Ansvaret vilar tungt på er som nya ägare att införskaff­a informatio­n och kunskap om fastighete­ns alla delar. En kakelugn som säljaren påstått fungerar är ingen garanti.

Utfästelse­r som inte är skriftliga kan bli problem i efterhand. Många fastighete­r kan ha egen brunn och då bör ni kolla upp vattenkval­iteten. Kommunen tillhandah­åller sådan provtagnin­g.

Fråga också vad för slags avloppsanl­äggning som är tillåten. Kommunens miljö och hälsoskydd­snämnd ger inte tillstånd för avloppsanl­äggningar som kan påverka miljön negativt. Behöver stugan renoveras finns det andra som kan göra jobbet, Rot-avdrag går numera även att utnyttja för fritidshus.

Känslor vi får för en plats och en byggnad går inte alltid att förklara. Känn med hjärtat vad som är rätt. I de flesta fall blir det nya fritidshus­et en kärlek för livet. Björn Holmberg

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden