Mitt i Upplands Väsby

Uggla räddad ur skorsten

Det krafsade och pep i flera dagar från skorstensr­öret. När Mathias Audell Ringblom till slut fick hjälp att ta isär kaminen var det till hans förvåning ingen vilsen småfågel han hittade, utan en smutsig och undernärd stackars uggla som suttit fast i fyra

- FOTO: MATHIAS AUDELL RINGBLOM

En söndagsmor­gon när Mathias Audell Ringblom var bortrest ringde hans fru till honom. Hon hade inte sovit en blund. Det kom ljud från kaminen i vardagsrum­met.

– Vi gick upp på taket och kollade om det fanns något fågelbo ovanpå skorstenen, men icke. Vi lyste ned i skorstenen, men den är femton meter hög och vi såg ingenting.

Under de kommande dagarna tänkte de att ljudet snart skulle tystna.

– Vi trodde att det var en fågel, man hörde lite lågt kvitter och skrap. På nätterna lät det ordentligt. Det rasslade som kloskrap mot metall. Jag såg framför mig att det var en småfågel som hade flugit in och att den skulle hitta ut själv, säger Mathias Audell Ringblom. Det gjorde den dock inte. – Efter fyra dagar blev det plötsligt från helt tyst till panikskrap; då skar det i hjärtat på mig.

Han fick tag på Tommy Jensen som hade monterat kaminen åt dem.

– Lustigt nog sade han: ”En gång för tio år sedan var jag faktiskt med om att ta ut en uggla.” Och precis då hörde jag: ”Ho ho!” från kaminen. De monterade isär den och uppe i röret satt mycket riktigt en uggla.

– Tommy fick tag på ugg- lans ena ben, och den började rafsa och kämpa emot. Han blev riven, men fick ut den.

Ugglan stängdes in i en kattbur som svärmor kom över med. Sedan kontaktade de den ideella föreningen Stockholms Vildfågel Rehab (SVR).

– De sade: ”Om den inte kan flyga ljudlöst så dör den på några dagar, för då blir bytena förvarnade. Vi har ringt djurambula­nsen, den kommer och hämtar upp”. Nu har ugglan varit hos SVR i några veckor. Den hade fullt med aska och kladd i ögonen, förstörd fjäderdräk­t, sot i lungorna, nedslipade klor och var undernärd. Enligt SVR hade den inte klarat sig ett dygn om den hade släppts ut direkt.

– Det senaste jag hörde var att den är utomhus nu och flyger sig ren mellan tvättninga­rna och ögon-

behandling­arna, säger Mathias Audell Ringblom. Familjen har nu satt ett hönsnät för skorstenen så att händelsen inte upprepas. Det var kravet från SVR innan ugglan släpps ut.

– När man pratar med folk säger de, fy fan, vi ska också sätta upp nät. Alla längs gatan kommer nog göra det. Det är en så enkel grej, det tar tio sekunder, sä- ger Mathias Audell Ringblom.

 ??  ?? SOTIG. Förstörd fjäderdräk­t, kladdiga ögon, sönderskra­pade klor, sot i lungorna och undernärd. Så här såg ugglan ut ef ter fyra dagar i familjen Audell Ringbloms skorsten.
SOTIG. Förstörd fjäderdräk­t, kladdiga ögon, sönderskra­pade klor, sot i lungorna och undernärd. Så här såg ugglan ut ef ter fyra dagar i familjen Audell Ringbloms skorsten.
 ??  ?? HJÄLP. Djurambula­nsen var snabbt på plats och tog hand om ugglan. Hade den släppts fri hade den dött inom ett dygn, enligt SVR.
HJÄLP. Djurambula­nsen var snabbt på plats och tog hand om ugglan. Hade den släppts fri hade den dött inom ett dygn, enligt SVR.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se
Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden