Mitt i Upplands Väsby

Falsklarm om algblomnin­g i Fysingen

- FOTO: ANNA WETTERGÅRD Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Flera badsugna Väsbybor har avstått årets premiärdop­p i Fysingens naturbad efter att ha sett skyltar som varnar för algblomnin­g. Men där blommar inga alger. Skyltarna har råkat bli kvar från i somras.

Det är fortfarand­e maj och kallt i vattnet. Vid Fysingens naturbad är det dock inte temperatur­en som stoppar Väsbyborna från årets premiärdop­p, utan skyltarna som varnar för algblomnin­g.

Men vad som inte framgår är att de sattes upp i augusti – och har glömts kvar över vintern. Jenny Berggren på kommunens hälsos- kyddsgrupp försäkrar att det inte råder någon algblomnin­g i Fysingen för tillfället.

– Nej, inte nu. Det brukar oftast komma i slutet av sommaren. Det måste vara gammal informatio­n på skyltarna. Men de ska självklart vara aktuella, säger hon.

Det är kultur- och fritidskon­toret som ansvarar för skyltninge­n.

– Jag fick reda på det i dag, säger Mats Grufman, anläggning­sstrateg. De måste ha suttit uppe sedan i höstas. Vi fick algblomnin­g i Kairo i augusti och måste ha fått det i Fysingen också. De måste sitta kvar sedan dess. Vi åker ut och tar bort dem nu. Det är alltså fritt fram att bada i Fysingen ur algblomnin­gssynpunkt. Kommunen genomför provtagnin­gar av vattnet vid Kairobadet, Boll- stanäsbade­t och Sättra och Fysingens naturbad tre gånger per säsong, som alltså officiellt inte har dragit igång eftersom den första provtagnin­gen är planerad till juni.

Nu är det bara vattentemp­eraturen som sätter stopp för årets första dopp.

 ??  ??
 ??  ?? VARNAR. Skyltarna vid naturbadet varnar för algblomnin­g i Fysingen. Men de är kvar från förra sommaren.
VARNAR. Skyltarna vid naturbadet varnar för algblomnin­g i Fysingen. Men de är kvar från förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden