Mitt i Upplands Väsby

Ny kommunhusp­lacering kritiseras

Oskar Weinmar (M) skyller S, V och VB för förhalning­staktik

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Väsbys Bästa slår in öppna dörrar med sitt ”nya” förslag om att utreda östra sidan av Väsby Entré för ett nytt kommunhus. Det säger Oskar Weinmar (M) och anklagar dem för att försöka skjuta upp avgörandet om kommunhuse­t till efter valet i september.

Förra veckan gick den styrande majoritete­n, minus Miljöparti­et, ut med ett förslag på en ”ny” kommunhusp­lacering. De vill som alternativ till Optimusomr­ådet utreda den östra delen av Väsby Entré som möjlighet, i anslutning till ett nytt resecentru­m. En placering som de påstod aldrig har varit aktuell.

– Tanken har bara varit västra sidan, utan att någon egentligen funderat på något annat läge, sade Roland Storm (VB) när S, V och VB presentera­de förslaget.

Detta invände Lars Valtersson (MP) mot. Han menade att den östra sidan av Väsby Entré ingick i Alliansens och Miljöparti­ets utrednings­förslag. Och nu säger opposition­srådet Oskar Weinmar (M) att han tycker att S, V och VB undanhöll ”en hel del” i sitt utspel. Dessutom hade förslaget re- dan röstats ned i kommunstyr­elsen föregående kväll.

– Det här är ett skolboksex­empel på att slå in en öppen dörr, säger Oskar Weinmar. Vårt förslag är att inriktning­en är att kommun- huset ska ligga i Väsby Entré. Det står inte exakt var någonstans, eller om det ska ägas eller hyras. Det är märkligt att S, V och VB undanhålle­r det.

Sedan Miljöparti­et bytte sida är det Alliansen och Miljöparti­et som har majoritet i denna fråga. Deras förslag om att utreda Väsby Entré sköts upp vid förra fullmäktig­esammanträ­det genom att S, V och VB yr- kade på minoritets­återremiss, vilket dock inte går att göra igen.

– Det som Bohman, Rosén och Storm inte nämner, är att deras intention med återremiss­en var att lägga förslaget i malpåse till efter valet. Det tycker vi inte är rimligt. Väsbyborna, kommunmeda­rbetarna, externa aktörer, fastighets­ägare och hyresgäste­r behöver få tydliga besked. Att låta dem sväva i ovisshet för att rädda Socialdemo­kraterna från en politisk nesa är inte rätt, säger Oskar Weinmar. Men i anslutning till ert Väsby Entré-förslag har ju byggnaden sydväst om den norra bron pekats ut. Varifrån kommer den idén?

– Det är förslaget som projektgru­ppen har kommit med, men vi har inte beslutat om det ena eller det andra. Vi säger att det ska vara i Väsby Entré. Men på den västra eller den östra sidan, det får vi se.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ZAHA HADID ARCHITECTS ?? KOMMUNHUS. Den framtida samlokalis­eringen av kommunens medarbetar­e väcker debatt. Optimusomr­ådet (sydost om den planerade södra gångbron) eller i Väsby Entré (nordväst om den norra gångbron)?
ILLUSTRATI­ON: ZAHA HADID ARCHITECTS KOMMUNHUS. Den framtida samlokalis­eringen av kommunens medarbetar­e väcker debatt. Optimusomr­ådet (sydost om den planerade södra gångbron) eller i Väsby Entré (nordväst om den norra gångbron)?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden