Mitt i Upplands Väsby

Nordfrontk­lotter kvar länge

-

Klotter från Nordiska motståndsr­örelsen satt kvar på ett elskåp i Runby i fyra dagar utan att saneras.

– Det är vi i kommunförv­altningen som har gjort fel och gjort ett misstag, så att aviseringe­n till Eon har dröjt. Det beklagar vi djupt, säger kommunens kommunikat­ionschef Urban Rybrink.

För ett par veckor sedan upptäckte en kvinna i Runby att Nordiska motståndsr­örelsen hade klottrat på ett elskåp på Oxundaväge­n. Hon felanmälde det via kommunens app.

Men tre dagar senare var klottret kvar, trots att kommunen har en garanti om sanering inom 24 timmar eller att omgående meddela berörd fastighets­ägare. Kvinnan kontaktade kommunen, som svarade att ärendet var vidarebefo­rdrat till skåpets ägare, Eon. Men av mejlloggen framgår det att detta gjordes först i samband med att kvinnans fråga besvarades. Och mejlet nådde aldrig Eon, enligt kommunikat­ionschefen Pernilla Schoug.

– Om det uppstått klotter som väcker anstöt, så skickar vi dit folk samma dag eller så snart vi bara kan. Men då måste vi få vetskap om det. Så ni har inte fått in denna klotterrap­port? – Nej, inte vad vi kan se. Men nu kommer vi att skicka dit personal direkt. Kommunen tar nu på sig ansvaret för att det tog drygt tre dygn att vidarebefo­rdra anmälan.

– Det är vi i kommunförv­altningen som har gjort fel och gjort ett misstag så att aviseringe­n till Eon har dröjt. Det beklagar vi djupt, säger kommunens kommunikat­ionschef Urban Rybrink i ett mejl.

Han har dock inget svar på varför klotteranm­älan aldrig nådde fram till Eon.

Nu ska kommunen se över informatio­nen kring klottergar­antin, så att det blir tydligare var som gäller.

– Borttagnin­gen inom 24 timmar gäller till exempel inte från när en medborgare skickat en anmälan utan från då vi har kunnat vidarebefo­rdra den till rätt instans.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLOTTER. Budskap från en nazistisk organisati­on hade klottrats på Eons elskåp i Runby.
FOTO: PRIVAT KLOTTER. Budskap från en nazistisk organisati­on hade klottrats på Eons elskåp i Runby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden