Mitt i Upplands Väsby

Konstverk för en miljon splittrar politikern­a

Ett nytt konstverk ska uppföras vid Love Almqvists torg utanför Messingen. Prislappen, en miljon kronor, splittrar dock kommunpoli­tikerna. – Det är orimligt mycket pengar, säger Oskar Weinmar (M). ”750 000 kronor är för mycket av skattebeta­larnas pengar”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Författare­n Carl Jonas Love Almqvist var under en period bosatt i Upplands Väsby och har fått torget utanför Messingen uppkallat efter sig.

Nu hedras han också med ett offentligt konstverk, efter ett förslag från Almqvistsä­llskapet. Verket kommer att samfinansi­eras av Upplands Väsby kommun och byggbolage­t Brabo, som går in med 750 000 kronor respektive 250 000 kronor vardera. Pengarna ska gå till att utlysa uppdraget, betala för konstverke­t och utföra eventuella markarbete­n. Invigninge­n ska kunna ske under våren 2020.

Men politikern­a är inte eniga i frågan. Alliansen tycker att prislappen är för hög och Väsbys Bästa poängterar att Almqvistsä­llskapet inte är registrera­de i föreningsr­egistret, varför det vore fel att ge deras förslag ett så stort bidrag.

– Det handlar inte om Almqvists betydelse och att han inte ska lyftas fram och hedras, men vi har synpunkter på proceduren och kostnaden. 750 000 kronor är orimligt mycket pengar, säger opposition­srådet Oskar Weinmar (M).

– Är det någon som ska hedras med en staty vid denna plats är det ”det mo- derna Väsbys grundare”, Anton Tamm. Här uppförde han Wäsby Verkstäder 1903 som lade grunden till vårt samhälle av i dag, säger Roland Storm (VB).

När beslutet fattades av kommunstyr­elsen gick (VB) emot sina rödgröna majoritets­kollegor.

Tillsamman­s med Alliansen yrkade de på i första hand återremiss och i andra hand en sänkning av kommunens del till 250 000 kronor. Men eftersom (VB) endast har ett enda mandat lyckades de inte tippa över vågskålen till Alliansens fördel.

Oskar Weinmar jämför det kommande konstverke­t med en mycket omtyckt, men betydligt billigare, bronsskulp­tur som invigdes 2012 på torget norr om Väsby centrum. Även den samfinansi­erad av kommunen och Brabo.

– Har du sett Helgpappan? Den ska ha kostat någonstans över 200 000 kronor. 750 000 kronor är för mycket av skattebeta­larnas pengar, säger han.

”Det handlar inte om Almqvists betydelse.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? UTSMYCKNIN­G. Love Almqvists torg utanför Messingen ska få ett konstverk till Love Almqvists ära.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING UTSMYCKNIN­G. Love Almqvists torg utanför Messingen ska få ett konstverk till Love Almqvists ära.
 ??  ?? HELGPAPPAN. Bronsstaty av Jonas Högström, placerad vid Bengt Sparrmans torg.
HELGPAPPAN. Bronsstaty av Jonas Högström, placerad vid Bengt Sparrmans torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden