Mitt i Upplands Väsby

”Vårt mål är att bli vågmästarp­arti”

Robert Pettersson, överst på Medborgerl­ig samlings valsedel i Väsby

-

I september är det val. I en serie artiklar har vi intervjuat alla partiers förstanamn för att veta mer om dem som politiker – och som privatpers­oner. Robert Pettersson, Medborgerl­ig samling, träffar vi på Väsby Nya Konditori.

Varför valde du den här platsen för intervjun?

– Det är här jag verkar än så länge, eftersom jag är aktiv som politisk vilde i kommunfull­mäktige. Jag tänkte att det här är en bra kombo av fika och lugn miljö. Nämn en person du beundrar?

– Hanif Bali. Han är en sådan kille som vågar, han sticker ut. Och Zlatan Ibrahimovi­ć. Han vågar, han sticker ut. Dessutom är han en av världens bästa fotbollssp­elare, ej att förglömma. Vad gör du med mobilen under fullmäktig­e?

– Det kan hända att jag tar fram den, om det pågår en fotbollsma­tch och jag vill se resultatet, eller om det är någon kommentar på Facebook eller sms. Men jag skriver ingenting. När blev du förbannad sist, och på vad?

– Förbannad kan jag bli varje dag, men jag håller det för mig själv. Jag vet inte vad det var sist. Varför blev du politiker?

– Jag är en verklig älskare av Väsby. 2012 engagerade jag mig i Sverigedem­okraterna (SD) i Väsby och satt i deras styrelse. De var ett missnöjesp­arti som ansåg att någonting måste hända, och det fanns inget annat parti som passade mig just då. Men redan när valsedlarn­a skulle lämnas till tryck våren 2014 kände jag att jag och SD inte hör ihop. Jag blev personkrys­sad in av folk som skrev mitt namn på SD-valsedlar. Jag hade egentligen tänkt ta en paus men så fick jag den här chansen, som politisk vilde. Varför gick du ur SD?

– Jag har ingenting emot SD, men när jag var ute bland människor som sverigedem­okrat kände jag att jag måste vara på min vakt. Det var aldrig bekvämt, det kändes som ett så stort hot från folk som hatar SD. Det är egentligen inte ett enfrågepar­ti om flyktingpo­litik, men det är så folk uppfattar det. Visserlige­n är MED ett utpräglat högerparti, men står man och delar ut flyers står man med ryggen fri och ohotad. MED är ett relativt nybildat parti. Hur skiljer ni er från SD?

– Jag känner mig väldigt långt från SD i den lokala politiken, de har egentligen inte drivit någon politik i Väsby. Vilken person på andra sidan blockgräns­en har du mest gemensamt med?

– Leif Bejhed (V). Vi har funnit varandra, rent personlige­n på en bra och trevlig nivå. Däremot är vi helt olika politiskt. Vilka frågor kommer ni att driva lokalt? – Vi driver samma politik som rikspartie­t, men i Väsby har vi stuckit ut med tre frågor. Trygghet och säkerhet, där vi har lämnat in en motion om kameraöver­vakning i centrala Väsby. Sedan lägenheter för alla invånare i Väsby, även invandrare. Vi pratar om ett problem som har uppstått på grund av att vi har tagit hand om 200– 300 nyanlända men inte våra egna Väsbybor; därför har vi lämnat in en motion om att kommunen ska införa en tak-över-huvudetgar­anti. Och på senaste KF lämnade vi in en motion om att det fria skolvalet inte fungerar i Väsby. Bor du i Fresta och söker dig till Runby så får du inget busskort, för man mäter till närmaste kommunala skola. Vilka partier kan ni tänkas samarbeta med i fullmäktig­e?

– Vi ska kunna samarbeta kring frågor med alla partier i Väsby. Sedan är det inte troligt att vi och vänstern tycker samma, men har de en bra fråga kommer vi att rösta för den. Vårt mål är att bli vågmästarp­arti. Till sist, vad ska du göra resten av dagen?

– Åka och hämta min sambo på jobbet. Hammarby spelar inte i dag, så jag ska inte kolla på fotboll. Jag jobbar inte heller, så det blir en lugn kväll. Charlotte Årling

”Jag känner mig väldigt långt från SD i den lokala politiken, de har egentligen inte drivit någon politik i Väsby.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Robert Pettersson (MED) valde att bli intervjuad på Väsby Nya Konditori.
– Det är här jag verkar än så länge, eftersom jag är aktiv som politisk vilde i kommunfull­mäktige. Jag tänkte att det här är en bra kombo av fika och lugn miljö.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Robert Pettersson (MED) valde att bli intervjuad på Väsby Nya Konditori. – Det är här jag verkar än så länge, eftersom jag är aktiv som politisk vilde i kommunfull­mäktige. Jag tänkte att det här är en bra kombo av fika och lugn miljö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden