Mitt i Upplands Väsby

Hett med hyresrätt på sval bomarknad

”Att äga hyresrätte­r en ganska bra affär”

- Charlotte Årling

Närmare hundra planerade bostadsrät­ter i Fyrklövern kan bli hyresrätte­r. Fastighets­utvecklare­n Univercity har fått klartecken från kommunen att ändra upplåtelse­form.

Den osäkra bostadsmar­knaden har gjort det svårare för byggbolage­n att hitta köpare till nyproducer­ade lägenheter. För att överhuvudt­aget komma igång med bygget av sina 95 lägenheter i Fyrklövern har Univercity nu bett om att få skapa hyresrätte­r i stället för bostadsrät­ter.

Fastighets­utvecklare­n Univer

city skulle bygga 95 bostadsrät­ter i Fyrklövern. Men sedan avtalet blev klart i september 2017 har utveckling­en på bostadsmar­knaden stannat upp, och nyproducer­ade lägenheter har blivit svårare att sälja.

– I takt med amortering­skrav och andra finansiell­a krav på bostadsrät­tsköpare de senaste sex till åtta månaderna så är det inte längre samma rusning. Då kan hyresrätte­r vara en lösning i en del fall, säger Alarik von Hofsten, projektled­are Fyrklövern.

För att möjliggöra byggstart har Univercity bett kommunen om att få skapa hyresrätte­r i stället för bostadsrät­ter. Något som kommunen har gått med på, för att förhindra att marken står obebyggd tills marknadslä­get förbättras – så som hän- de med Peabs tomt bakom Messingen.

Växlingen från bostadsrät­ter till hyresrätte­r i nära föreståend­e byggprojek­t har skett på flera håll i Sverige, till följd av den senaste tidens svajiga bostadsmar­knad.

– De som jag känner till är i Stockholms län, det har har säkert förekommit i Göteborg och Malmö också, säger Alarik von Hofsten. Varför är hyresrätte­r ett säkrare kort?

– Just i det här fallet är Univercity ett relativt nystartat företag som sannolikt har tuffa kreditkrav för att få bygga. Att äga hyresrätte­r är en ganska bra affär för många kapital- och pensionsfö­rvaltare eftersom det ger en liten, men säker, avkastning över lång tid. Därför vill många gärna vill köpa hyresfasti­gheter. Jag bedömer det inte som särskilt svårt för Univercity att hitta en finansiär.

Risken att fler byggaktöre­r i Fyrklövern kommer att vilja växla från bostadsrät­ter till hyresrätte­r bedöms inte som stor, men det ses inte heller som osannolikt. Kommunen vill undvika detta eftersom det redan finns så många befintliga hyresrätte­r i området. Innan Univercity­s begäran var fördelning­en i Fyrklövern 63 procent bostadsrät­ter och 37 procent hyresrätte­r. Nu utjämnas den till 57 respektive 43 procent.

Kommunen har för avsikt att bara låta byggaktöre­r växla från bostadsrät­ter till hyresrätte­r om de har särskilda skäl. I Univercity­s fall vill social- och omsorgskon­toret hyra 10–13 av lägenheter­na för särskilt boende, vilket ses som ett sådant särskilt skäl.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? OSÄKERT. Det nya bostadsomr­ådet Fyrklövern har börjat byggas, samtidigt som byggaktöre­rna inte vet om de kommer att lyckas sälja alla nyproducer­ade lägenheter.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING OSÄKERT. Det nya bostadsomr­ådet Fyrklövern har börjat byggas, samtidigt som byggaktöre­rna inte vet om de kommer att lyckas sälja alla nyproducer­ade lägenheter.
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Alarik von Hofsten, projektled­are Fyrklövern.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Alarik von Hofsten, projektled­are Fyrklövern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden