Mitt i Upplands Väsby

Nya rastgårdar – men inga glädjeskal­l

Ordförande Smedby hundklubb: ”Vi vill inte till Maraboufäl­tet”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Kommunen kommer att bygga två stora rastgårdar för hundar i Frestadale­n och på Maraboufäl­tet, beslutade politikern­a i måndags. Men ordförande­n för Smedby hundklubb är skeptisk.

Fler och större hundrastgå­rdar har efterfråga­ts av Väsbys hundägare i flera år. Nu har politikern­a beslutat att bygga en större hundrastgå­rd på vardera sida av motorvägen: den ena i Frestadale­n, söder om kyrkan, och den andra på Maraboufäl­tet mellan ån och järnvägen. Där kommer hundarna kunna släppas lösa under kontroller­ade förhålland­en och kunna leka och springa runt.

Områdena kommer att inhägnas och ställas i ordning med enklare bänkar och soptunnor. Tanken är att de ska vara tillfällig­a under några års tid.

Melinda Khan,

ordförande för Smedby hundklubb, är dock skeptisk till placeringe­n på Maraboufäl­tet.

– Det ligger lite avsides, jag hade nog inte åkt dit själv om jag inte hade hund. Det ska bli intressant att se hur de har tänkt att lösa det med belysning; utan belys- ning så kan man inte nyttja det kvällstid och så blir det väldigt mörkt på vintern. Nu driver kommunen igenom detta för att göra hundägare glada, men man har kanske inte tänkt igenom det hela vägen, säger hon.

Hon är

framförall­t orolig för att Smedby hundklubb, som i vintras blev uppsagd från sin hundhage vid Gunnes gård, kommer att hänvisas till den nya hundhagen i Marabou i stället för att få ersättning­smark i Smedby.

– Ja, jag ser det som en risk, för det har varit så många undanflykt­er från kommunen hela tiden. Å andra sidan har jag fått den skriftligt från dem på att vårt ärende ska behandlas separat. Vi har bett om mark centralt i Smedby och Marabou är ganska långt bort för den som har svårt att gå. Vi har medlemmar som är pensionäre­r och som behöver någonting nära för att kunna rasta sina hundar. Fördelen med vår tidigare hundrastgå­rd var också att vi hade möjlighet att vara ensamma i hagen om det var två hundar som inte gick ihop. Har du en allmän hage kan du inte kontroller­a att ingen annan kommer in samtidigt.

Vad har ni tillgång till nu?

– Vi har en liten hundrastgå­rd i Smedby nu, men jag släpper inte mina hundar där för att de har skadat sig. Underlaget är dåligt och ytan är för liten annat än för mindre hundar. Även om vi inte kan få en lika stor yta som vi har haft tidigare, så vill vi ha större än denna. Och vi vill inte till Marabou.

”Det ligger lite avsides.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON/DIREKTPRES­S ?? BEHOV. Kommunen får in många medborgarf­örslag om att bygga fler och större hundrastgå­rdar runtom i Väsby. Nu tillgodose­s några av dem, genom att kommunen bygger både i Frestadale­n och på Maraboufäl­tet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON/DIREKTPRES­S BEHOV. Kommunen får in många medborgarf­örslag om att bygga fler och större hundrastgå­rdar runtom i Väsby. Nu tillgodose­s några av dem, genom att kommunen bygger både i Frestadale­n och på Maraboufäl­tet.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? RASTHAGE. Väsby har flera hundrastgå­rdar, varav denna, i korsningen Mälarvägen-Husarvägen, väl ändå är en av de mindre.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING RASTHAGE. Väsby har flera hundrastgå­rdar, varav denna, i korsningen Mälarvägen-Husarvägen, väl ändå är en av de mindre.
 ??  ?? SKEPTISK. Melinda Khan, ordförande Smedby hundklubb.
SKEPTISK. Melinda Khan, ordförande Smedby hundklubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden