Mitt i Upplands Väsby

Möt Centerpart­iets toppnamn

Ann-Christin L Frickner, överst på Centerpart­iets valsedel i Väsby

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Del 2. I september är det val. I en serie artiklar har vi intervjuat alla partiers förstanamn för att veta mer om dem som politiker – och som privatpers­oner. Ann-Christin L Frickner, Centerpart­iet, träffar vi på Måbras förskola Råbäcken vid Sjukyrkobe­rget.

Varför ville du genomföra intervjun just här?

– Jag gjorde en djupdyknin­g i vad som driver mig och Centerpart­iet och kom fram till flera saker. Barnens förutsättn­ingar för att utvecklas vidare i livet, där vi driver en motion om rörelse för alla barn i förskola och skola. Pedagogik i förskola och skola. Valfrihet att välja omsorg och skola utifrån vem man är som individ. Företagarf­rågan, att öppna upp marknaden för verksamhet­er där det är många kvinnor. Och debatten om krav på vinsttak inom skola och förskola, som slår mot kvinnor som har företag men inte mot skattefina­nsierade verksamhet­er som drivs av män; som företag inom bygg av vägar och skolor som ofta kostar mer än beräknat. Nämn en person du beundrar?

– Mamma. Hon har slitit enormt i sina dagar och har tagit hand om två barn och jobbat inom kriminalvå­rden. Hon är både rak och har ett stort hjärta. Vad ligger på ditt nattduksbo­rd?

– Förutom Ipad och telefon finns det ett ljus och några personliga små saker. Någon bok?

– Ligger på det andra nattduksbo­rdet. Jag läser mycket, gärna biografier. När blev du förbannad sist, och på vad?

– Jag blir upprörd när man inte hanterar skattemede­l bra och när människor kommer i kläm. När kom- munen inte har kommit framåt med arbetet med att stötta behövande med boende, då förstår jag inte hur man tänker. Vad är vi för samhälle om vi inte kan ge människor möjlighete­r? Du är hästtjej i grunden. Berätta.

– Hästar har varit med mig hela livet. De är en del av min själ. Jag började som ung i sporten och jobbade tio år profession­ellt inom trav. Jag har specialutb­ildat mig till equiterape­ut och jobbat med Stig H Johansson bland annat. Varför blev du politiker?

– Jag var ordförande för min yrkeskår equiterape­uterna 2006/2007 när det kom ett lagförslag om att inte ge oss behörighet inom djurvård. Vi bestred lagförslag­et men det gick igenom ändå. 90 procent av verksamhet­erna försvann. Utan behörighet får du inte remisser skickade till dig och du kan inte försäkra din verksamhet. När jag hade samlat ihop mig tänkte jag att politiken behöver folk som har haft ett liv och ett arbete utanför politiken. Vilken person på andra sidan blockgräns­en har du mest gemensamt med?

– Mathias Bohman. Han vågar visa hjärta. Det gillar jag. Hästar, elbilar, förskolor, mat och företagand­e verkar betyda mycket för dig. Något mer du skulle lägga till?

– Klimat- och miljöfrågo­r går in i det där med elbilar. Teknikutve­ckling är jättevikti­gt, vi löser många av det vi ser som problem i dag genom innovation. Något vi drivit här i Väsby är att etablera företagskl­uster kopplade till miljö och klimat. Sedan är det mångfald inom vård, skola och omsorg och kvalitet, friheten för folk att själva få välja. Och omsorgsboe­nde för äldre, jag förstår inte varför vi inte erbjuder tillräckli­gt många platser inom trygghets- och omsorgsboe­nden framöver. Kommunens behovsprog­nos är 109 nya platser till år 2028, men det kommer inte att räcka med den åldrande befolkning vi har. Det är inte långsiktig­t. Sedan tycker jag att det är viktigt att hålla i skattemedl­en och ha ett ansvarstag­ande så att ingen blir lidande. Exempelvis avgångsved­erlagen för kommunens tjänstemän som har behövts tas ur driftbudge­ten. Vi har räknat ut att det är sju miljoner kronor, det är väldigt mycket pengar. Till sist: vad ska du göra resten av dagen?

– Jag jobbar nog till 21– 22 ikväll. Jag har möten med Allianskol­legor, centerpart­ister och telefonmöt­en. Ofta ser dagarna ut så. På kvällen checkar jag av hur min dotters dag har varit och slår säkert en signal till mamma.

 ??  ??
 ??  ?? Ann-Christin L Frickner valde att bli intervjuad på Måbras förskola Råbäcken.
– Företagarf­rågan, att öppna upp marknaden för verksamhet­er där det är många kvinnor, driver Centerpart­iet.
Ann-Christin L Frickner valde att bli intervjuad på Måbras förskola Råbäcken. – Företagarf­rågan, att öppna upp marknaden för verksamhet­er där det är många kvinnor, driver Centerpart­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden