Mitt i Upplands Väsby

MED SKOGEN SOM SKOLSAL

- charlotte.arling@ direktpres­s.se 070-78 72 075

Geometrile­ktion med kottar och pinnar. Tekniklekt­ion med ägg, mossa och bananskal. Pedagogern­a vid Väsbys kommunala förskolor har gått en kurs i utomhusped­agogik och lärt sig att uppnå läroplanen­s mål ute i det fria. Syftet är att få både barn och personal att må bättre.

Flera fristående förskolor i Väsby bedriver redan utomhusped­agogik. Nu tar de kommunala förskolorn­a efter.

– Naturen är vårt sätt att må bra. Utbildning i utomhusped­agogik behövs för att förskollär­arna ska känna sig trygga med det de gör, och för att de ska veta att det är vetenskapl­igt baserat, säger utbildaren Eva Pethrus på SCM Secure som samarbe- tar med Linköpings universite­t. I veckan hade Väsbypedag­ogerna ”slutprov” i kursen. De har inte bara lärt sig en mängd nya aktivitete­r att göra med barnen utomhus, utan även att flytta den befintliga undervisni­ngen ut från klassrumme­t.

– Ett mål har varit att visa hur enkelt det är att göra saker utomhus. Vi behöver inte göra det så svårt för oss. Allt vi kan göra inne kan vi göra ute, säger Sofie Gunnarsson på förskolan Skogsdunge­n som utforskade vatten tillsamman­s med sin småbarnsgr­upp.

Två pedagoger på försko- lan Skogsbryne­t lyckades få in teknik, matematik och språkutvec­kling i ett skogsexper­iment för sina femåringar. Barnen skulle skapa skydd i olika material och form åt okokta ägg som släpptes från olika höjder. De använde såväl mossa som bananskal och pinnar.

– Det här var riktigt avancerad problemlös­ning ni höll på med. Man hade kunnat plocka in detta i mellanstad­iet, säger Eva Pethrus. Ett tredje exempel på utomhusakt­ivitet var att öva på geometrisk­a former med hjälp av kottar och pinnar.

– Barnen får baskunskap­er som de använder senare. Efteråt, i sandlådan, hörde jag en säga: ” Titta, nu har jag gjort en cirkel,” säger pedagogen.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HÄLSA. Naturen är vårt sätt att må bra, säger Eva Pethrus (mitten). Hon är vd på SCM Secure och utbildar i utomhusped­agogik tillsamman­s med Anders Szczepansk­i från Nationellt centrum för utomhusped­agogik vid Linköpings universite­t.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HÄLSA. Naturen är vårt sätt att må bra, säger Eva Pethrus (mitten). Hon är vd på SCM Secure och utbildar i utomhusped­agogik tillsamman­s med Anders Szczepansk­i från Nationellt centrum för utomhusped­agogik vid Linköpings universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden