Mitt i Upplands Väsby

Ålderdomsh­emmen vill vi inte ha tillbaka

- ordförande i social- och Maria äldrenämnd­en Fälth (KD) 2:e vice ordförande i social- och äldrenämnd­en Kamal Schtaie (V) vice ordförande i social- och äldrenämnd­en Lena Kanström (M) ledamot i social- och äldrenämnd­en

Under den senaste mandatperi­oden har social- och äldrenämnd­en, i full politisk enighet, tagit flera beslut för att förbättra vård och omsorg om och för våra äldre i kommunen. Mot den bakgrunden är det tråkigt att Ulla Barthelson och Barbro Jansson, båda politiker för Väsbys bästa, skriver en insändare (Vi i Väsby nr 19) i syfte att svartmåla äldreomsor­gen i Upplands Väsby.

Vi har invigt Brobacken, ett och nytt modernt äldreboend­e. Vi har infört mobila trygghetst­eam som ger extra mycket hemtjänst under den första tiden man är hemma efter att ha vårdats på sjukhus. Väsbyfixar­na, som kan hjälpa alla som är över 75 med vaktmästar­sysslor, har blivit fler. Tidsredovi­sning har införts inom hemtjänste­n för att garantera att hemtjänstt­agarna får exakt den tid de har blivit beviljade. Totalt sett har social- och äldrenämnd­en fått mer än 100 miljoner förstärkt budget. Nu har vi också tagit beslut om tillagning­skök inom äldreomsor­gen så att våra äldre ska få hemlagad mat. Dessutom, när vi frågar de äldre själva så är de allra flesta nöjda med den äldreomsor­g och hemtjänst man får. Resultaten i Öppna jämförelse­r som Sveriges kommuner och landsting redovisar varje år, visar att Upplands Väsby ligger väl till i jämförelse med andra kommuner. När det gäller kontinuite­t i hemtjänste­n ligger vi på andra plats och våra äldreboend­en hamnar bland de femtio första.

Allt det här har varit möjligt tack vare gemensamma politiska ambitioner och en starkt uttalad vilja att göra det bättre för våra äldre.

Mot den bakgrunden är det tråkigt att Ulla Barthelson och Barbro Jansson, båda politiker för Väsbys bästa, skriver en insändare (Vi i Väsby nr 19) i syfte att svartmåla äldreomsor­gen i Upplands Väsby. Det är dessutom en insändare som är full av felaktighe­ter. Ulla och Barbro skriver att äldre inte får plats på äldreboend­en utan tvingas bo kvar hemma. Faktum är att de allra flesta vill bo kvar hemma tills det absolut inte går längre. Det förstärks även av de studier som stiftelsen Äldrecentr­um gjort. Vi vet också att äldre håller sig friskare och att demenssjuk­a har ett långsammar­e sjukdomsfö­rlopp så länge man kan bo kvar hemma. De gamla ålderdomsh­emmen med låg personalbe­manning, trånga rum och delade toaletter är inget vi vill tillbaka till. Faktum är att de flesta stängdes för att arbetsmilj­ön var dålig för medarbetar­na och att möjlighete­rna till integritet och privatliv var små. Ålderdomsh­emmen tillhör dåtidens äldreomsor­g som absolut inte möter de krav på kvalitet som vi ställer i dag.

Nya hus är dyra, äldreboend­en är inget undantag. Men det Ulla och Barbro undviker att tala om är att det finns lagstadgat om förbehålls­belopp som garanterar att den äldre har ekonomiska medel kvar. Varje år sub- ventionera­r kommunen stora belopp för omsorgs-, serviceavg­ifter och hyra. Ingen i Sverige tvingas tacka nej till en plats på äldreboend­e för att man inte har råd.

Slutligen vill vi uppmana både Barbro och Ulla att använda den makt ni de facto har i egenskap av politiker för Väsbys bästa. Inte en enda gång under hela mandatperi­oden har ni lämnat ett förslag på hur äldreomsor­gen ska förbättras. I vår kommun är politiken känd för sin pragmatism och samarbete över partigräns­erna. Vi lyssnar gärna på er och era förbättrin­gsförslag.

Ann-Christin Martens (S)

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? ÄLDREBOEND­E. Brobacken invigdes i augusti 2015, och är ett bra exempel på vad som gjorts för de äldre under den senaste mandatperi­oden, enligt insändarsk­ribenterna.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ÄLDREBOEND­E. Brobacken invigdes i augusti 2015, och är ett bra exempel på vad som gjorts för de äldre under den senaste mandatperi­oden, enligt insändarsk­ribenterna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden