Mitt i Upplands Väsby

33 miljoner extra till skolor i Väsby

Majoritete­ns budgetförs­lag för 2019

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Extra pengar till kultur, skola och fritid. Så ser Alliansens sista budgetförs­lag ut före höstens val.

Bland annat får utbildning 33,5 miljoner kronor mer än i år.

– Vi vill fortsätta investera i välfärden och bygga Väsby starkare, säger Mathias Bohman (S).

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Vänsterpar­tiet och Väsbys Bästa har presentera­t mandatperi­odens sista budgetförs­lag. Det gäller för år 2019, samt investerin­gar för åren 2020–2021.

De vill öka utbildning­snämndens budget med 33,5 miljoner, varav 9,5 miljoner i uppräkning på grund av ökade elevvolyme­r, och 24 miljoner i rent tillskott. Pengarna behövs till perso- nalkostnad­er, lokaler och byggnation av tillagning­skök. Inte till åtgärder för att få budgeten i balans efter nämndens oväntade underskott om 21 miljoner 2017, enligt Lars Valtersson (MP):

– Åtgärder görs redan i år, man har gjort en grundlig genomgång nu av varje skola och antal lärare och elever. Social- och äldrenämnd­en och kultur- och fritidsnäm­nden får 13,7 miljoner kronor vardera i ökade anslag. Messingenh­uset tillförs 2,5 miljoner kronor för ökad personalnä­rvaro:

– Trygghetss­atsningar och biblioteks­personal till pendlarbib­lioteket. Pengarna kan också användas till att ha en trygghetsv­ärd ute på idrottsanl­äggningarn­a, säger Anders Rosén (V).

Satsningar på hyresrätte­r, jämställdh­et, likabehand­ling, jobbfokus för nyanlända och permanente­ring av hemtjänsts­trategin ”trygg hemgång” lyfts också fram.

”Vi ser att pengarna verkligen behövs i skola och förskola.”

Pengarna kommer från de 125 extra skattemilj­oner som Väsby prognostis­eras få in genom ökad tillväxt och inflyttnin­g nästa år – samt från sänkta resultatmå­l. Inte bara 2019, utan även 2020 och 2021. Kommunfull­mäktige har bestämt att kommunens budgeterad­e överskott över en treårsperi­od ska vara 2,5 procent per år. De rödgröna räknar i stället med 1,3 procent 2019, 1,6 procent 2020 och 1,4 procent 2021.

– Vi har ett väldigt bra ekonomiskt läge och vi ser att pengarna verkligen behövs i skola och förskola. Så vi skruvar lite i resultatmå­len. Hittills har vi kunnat lämna ett överskott på minst 2,5 procent ändå, säger Mathias Bohman (S).

– Vi negligerar inte resultatmå­len, men de är vad vi har att ta av och vi känner att vi behöver satsa. Vi tog över en anorektisk­t organisati­on från Alliansens där nämnderna gick med underskott, säger Ann-Christin Martens (S).

I mandatperi­odens sista budgetförs­lag lägger Väsbys rödgröna majoritet extra pengar på skola, kultur och fritid samt social- och äldrenämnd­en. Pengarna kommer från ökade skatteintä­kter – och från sänkta resultatmå­l som understige­r fullmäktig­es fastställd­a krav.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BUDGET. Väsbys rödgröna majoritet har presentera­t sitt budgetförs­lag för 2019 – det sista för denna mandatperi­od. Väsby friluftsom­råde, där fotot är taget, ingår i deras investerin­gsplan.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BUDGET. Väsbys rödgröna majoritet har presentera­t sitt budgetförs­lag för 2019 – det sista för denna mandatperi­od. Väsby friluftsom­råde, där fotot är taget, ingår i deras investerin­gsplan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden