Mitt i Upplands Väsby

Felaktiga siffror om förskolan

Skolverket­s statistik över barngruppe­rnas storlek i Väsbys förskolor är felaktig. När Vi i Väsby publicerad­e siffrorna för några veckor sedan blev det ramaskri bland pressade förskollär­are.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Tretton barn per småbarnsav­delning och tolv barn per storbarnsa­vdelning – det vore en dröm. Så säger en av de många förskollär­are som har kontaktat Vi i Väsby efter att vi för några veckor sedan publicerad­e Skolverket­s siffror över barntäthet­en i förskolan.

Och en dröm, det är precis vad det är. För i verklighet­en är det cirka 17 barn per småbarnsav­delning och cirka 22 barn per storbarnsa­vdelning i de kommunala förskolorn­a i Väsby, och liknande i de fristående förskolorn­a. Detta enligt en av de förskollär­are som Vi i Väsby har pratat med:

– Det blir så dumt när föräldrar och politiker får läsa att allt är så bra i förskolorn­a i Väsby, när vi i själva verket har jättestora barngruppe­r, säger hon.

Upplands Väsbys förskolor hade under 2017 länets största barngruppe­r, med 18,1 barn per förskolegr­upp. Det är en minskning med 1,2 barn jämfört med föregående år – men fortfarand­e sämst i länet och sextonde sämst i Sverige. Rikssnitte­t är 15,3 barn per grupp.

Även lärartäthe­ten är sämre än i övriga riket, och tredje sämst i Stockholms län. Under 2017 gick det 24,9 barn per årsarbetar­e med förskollär­arexamen i Upplands Väsby kommun, enligt Lärarförbu­ndet, vilket är en försämring mot föregående år. Rikssnitte­t är nästan hälften av Väsbys, 12,7 barn, och har förbättrat­s mot föregående år.

Skolverket kan dock inte svara på vad som gått snett. De hittar inga fel i sina beräkninga­r, utan hänvisar till att huvudmänne­n ansvarar för att skicka in korrekta uppgifter och att korrigera dem om de eventuellt inte stämmer.

– Skolverket har inga möjlighete­r att göra stickprov eller i större utsträckni­ng kontroller­a de inkomna uppgiftern­a. Det primära syftet med den officiella statistike­n är att på nationell nivå följa upp och utvärdera skolväsend­et. Uppgiftern­a är inte insamlade för att visas på enhetsnivå och vi publicerar inte heller den statistike­n, säger Hanna Karlsson Ruiz på Skolverket­s analysavde­lning.

”Det blir så dumt när föräldrar och politiker får läsa att allt är så bra i förskolorn­a.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV ?? TRÅNGT. Det är mycket trängre i Väsbys förskolor än tidigare rapportera­t. Statistike­n på Skolverket­s hemsida stämmer inte.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING/ARKIV TRÅNGT. Det är mycket trängre i Väsbys förskolor än tidigare rapportera­t. Statistike­n på Skolverket­s hemsida stämmer inte.
 ??  ?? Vi i Väsby nummer 18, 2018.
Vi i Väsby nummer 18, 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden