Mitt i Upplands Väsby

Ingen morgonhock­ey för Grimstaele­ver

Grimstasko­lan lockade inför hösten 2017 elever som i elevens val fick möjlighet till extra ishockeytr­äning. Nu tas morgonhock­eyn bort.

-

Gångna läsåret var elever från grundskolo­r i Väsby ombytta i Vilunda ishall 07.30 två gånger i veckan. I snitt hade tolv elever personlig träning med Markus Odén, ungdomsans­varig i Väsby Hockey samt några spelare från a-truppen.

– Flera föräldrar har berättat att det var lättast att få upp barnen ur sängen de dagarna det var morgonhock­ey, säger Markus Odén.

2017/18 var det endast spelare födda 2005 som hade den här möjlighete­n. Inför nästa säsong öppnade skolan och klubben för fler barn, nu skulle 06:or få samma möjlighet.

Men. Grimstasko­lan har, efter ett läsår med hockey som elevens val, tagit ett skär tillbaka. Eller i vart fall sagt nej till morgonträn­ing två dagar i veckan.

Nya rektorn, Martin Uu- sijärvi, hänvisar till att Grimstasko­lan ska fokusera på kärnuppdra­gen.

– Skolans kärnuppdra­g är utbildning i ämnen angivna i läroplanen samt elevernas sociala samspel och det är det vi måste fokusera på.

– Vi har haft ett gott samarbeta med hockeyföre­ningen och vill fortsätta med det, men tiden behöver vi ändra på. Hockeyföre­ningen kan inte anpassa sig till en tid på eftermidda­gen tyvärr, fortsätter Martin Uusijärvi.

”Nu finns det egentligen ingen anledning att gå kvar.”

Beskedet har barnen och deras föräldrar fått efter att de valt Grimstasko­lan. Flera vittnar om att inget sagts om uteblivna morgonträn­ingar innan de gjorde skolvalet. De hänvisar till skriftlig informatio­n från kommunen, en broschyr skolan skickat ut samt informatio­n som gavs av lärare under Öppet hus.

Viggo Andersson spelar i Väsbys P05 och bor i Märsta. Han valde Grimstasko­lan för möjlighete­n till extra hockeyträn­ing. Nu funderar han och föräldrarn­a på om han ska överge pendlandet.

– Nu finns det egentligen ingen anledning att gå kvar på Grimstasko­lan, säger mamma Therese Andersson.

På frågan om elever redan nu bytt skola, sökt sig bort från Grimstasko­lan, svarar Martin Uusijärvi.

– Det fria skolvalet gäller och elever och föräldrar kan byta skola om de finner det nödvändigt.

Markus Odén tycker att det är olyckligt att läget är som det är i dag.

– Jag hoppas att det blir en fortsättni­ng, säger han.

Jonny Andersson

FOTNOT: Elever på Söderviksk­olan har sportmorgo­n, mellan 07.45 och 08.30, fyra dagar i veckan och kan fortsatt ha morgonhock­ey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden