Mitt i Upplands Väsby

GULDET SOM GER MERSMAK

Parabowlar­en Maria tog ett SM-guld som betyder mycket mer än bara äran Maria Carlehed gjorde ett starkt SM och tog guld i parabowlin­g. Men det var en oviss väntan för att få reda på om hennes resultat skulle räcka ända fram. – Det blev en nervös dag fra

-

Hon började med sporten av en slump. En gammal klasskompi­s spelade ett KM i Väsby och ledarna ropade då ner Maria till bowlinggol­vet. Ett par strikes senare hade hon fastnat för sporten. Det var för drygt 15 år sedan.

– Jag gillar bowling för att jag är bra på det, tror jag. Jag har uppenbart viss fallenhet för den och sporten funkar bra trots mina handikapp, berättar Maria Carlehed från Sjukyrkobe­rget.

44-åringen är parabowlar­e och tävlar för Rinkeby- klubben Solhöjden, dit hon gick från Upplands Väsby/ Sigtuna BK. Sedan hon fick en tränare (Micke Barkeryd) har karriären fått ett rejält lyft.

– Han har gjort underverk med mig. Utan honom hade jag inte varit där jag är i dag, fortsätter Maria som även framhäver sitt team (där bland annat mamma, Micke och Ann-Mari Järvklo ingår).

För ett par år sedan tog Maria SM-guld (klass C) i Kalmar. Nyligen var det alltså dags igen. 360 parabowlar­e samlades nyligen i Strike & Co i Örebro för att kämpa om medaljerna.

Maria tävlade denna gång i klass B, vilket innebär att ens snitt ligger på 145 poäng. Totalt var det 27 parabowlar­e i Väsbytjeje­ns klass och Maria fick dela bana med en tjej från Norsborg.

– Det var mitt roligaste SM hittills. Jag och min banpartner hade jätterolig­t och sporrade varandra, jag var verkligen taggad. Ja, taggad var hon onekligen. Maria inledde starkt och på sina sex serier slog hon 915 poäng, vilket är ett snitt på 152. Det räckte till en klar ledning, men sex stycken till skulle tävla dagen efter.

– Vi åkte över dagen till Örebro och jag visste inte om det skulle räcka till guld. Det blev en nervös dag framför livescoren hemma.

– Jag var extra rädd för silvermeda­ljören från 2017, men hon lyckades inte denna gång.

Ingen annan kom över 900 poäng i Örebro. Maria Carlehed vann SM-guldet – 37 pinnar före tvåan.

– Jättehäfti­gt, jag är väldigt nöjd. Det var även Solhöjdens första guld, vilket såklart gör det extra stort.

Vad innebär guldet för dig?

– Jag känner en stor stolthet och känner att jag fått en upphöjd status som bowlare, även bland icke handikappa­de bowlare. Man blir sedd och kan komma ut till övriga världen från sin bubbla.

– För mig är det viktigt att bli sedd som en människa och inte som ett handikapp. Där har bowlingen varit viktig.

Säsongen är slut, men redan nu blickar hon till SM i Skövde 2019 och ett nytt guld.

– Jag är taggad att fortsätta satsa och ska givetvis försöka vinna igen.

Anders Ekström

”Jag blir sedd som en människa och inte som ett handikapp.”

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BOWLING. Maria Carlehed gjorde ett starkt SM och tog guld i parabowlin­g.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BOWLING. Maria Carlehed gjorde ett starkt SM och tog guld i parabowlin­g.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? REKORDET. Marias rekord ligger på 231 poäng över en serie. Den serien hade stått sig mycket bra i elitserien.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM REKORDET. Marias rekord ligger på 231 poäng över en serie. Den serien hade stått sig mycket bra i elitserien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden