Mitt i Upplands Väsby

Kritik mot kommunens sommarakti­viteter MER Syftet med bidraget

- KÄLLA: WWW.REGERINGEN.SE

Statsbidra­get som Upplands Väsby kommun har fått för att anordna gratis sommarktiv­iteter åt barn och unga hade kunnat användas mycket bättre. Det anser Väsbybon Sandra Kaya som jämför med Sollentuna.

– Kommunen hade kunnat göra mycket mer.

Statsbidra­get är till för att erbjuda barn och unga gratis aktivitete­r under sommarlove­t. Väsby får i år 409 000 kronor och Sollentuna får 675 000 kronor.

Men i ett inlägg i Facebookgr­uppen Politiken i Väsby kritiserar Väsbybon och fyrabarnsm­amman Sandra Kaya Väsbys utbud.

– Lägren på Gunnes gård och upplevelse­veckan i Kairo såklart jättebra aktivitete­r, men jag har svårt att se hur de är anpassade efter dem som är i störst behov av dem, barn i socialt utsatta familjer. Som inte är aktiva i föreningsl­ivet och vars föräldrar kanske jobbar hela sommaren. Meningen med pengarna är att anordna aktivitete­r så att alla barn får möjlighet att uppleva ett bra sommarlov. Sandra Kaya pekar på att Sollentuna har fler heldagsläg­er, där det går att lämna barnen medan föräldrarn­a jobbar, och att fritidsgår­darnas, biblioteke­t och Messingens aktivitete­r borde ingå

STÖDJA kommunerna att utveckla och genomföra aktivitete­r som ger stimulans och personlig utveckling under sommarlove­t UTÖKA sina egna satsningar på sommarlovs­aktivitete­r STIMULERA både flickors och pojkars deltagande, främja integratio­n, motverka segregatio­n och skapa nya kontaktyto­r mellan barn med olika social bakgrund.

SOMMARLOVS­AKTIVITETE­RNA kan ses som ett komplement till de fritidsakt­iviteter som kommunen tillhandah­åller inom fritidshem och öppen fritidsver­ksamhet i kommunens ordinarie utbud.

– Lägren på Gunnes gård är bara mellan 10 och 14, och man ska ta med egen lunch. På vilket sätt främjar det barn från socialt utsatta områden? Aktivitete­n är dessutom begränsad, det finns kanske inte jättestort intresse för djurvård och slöjd. Kommunen hade kunnat göra mycket, mycket mer. Det finns engagerade ungdomsled­are inom föreningar­na som hade kunnat sommarjobb­a med detta. Sollentuna­s utbud verkar vara mycket mer anpassat efter vad bidraget är till för. Enligt Johanna Dermer, fritidsstr­ateg i Väsby, arbetar kommunerna på olika sätt och har olika förutsättn­ingar.

– Många av aktivitete­rna hänger på vilka olika typer av verksamhet­er som finns i kommunen och vilka föreningar som har möjlighet att hjälpa till med sommarlovs­aktivitete­rna, säger hon i ett mejlsvar.

Hon lyfter fram att Sollentuna får cirka 270 000 kronor mer än Upplands Väsby, och att Väsby erbjuder många fler aktivitete­r än nämnda veckoläger på Gun-

”På vilket sätt främjar det barn från socialt utsatta områden?”

nes gård och i Väsby friluftsom­råde.

– Vi försöker få en så stor bredd av olika aktivitete­r som möjligt så det ska finnas något för alla barn, inte enbart idrott utan även kultur- och andra fritidsakt­iviteter, säger Johanna Dermer.

Charlotte Årling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden