Mitt i Upplands Väsby

”Vi vill bara ha en omsorg som fungerar för våra äldre”

- FOTO: MOSTPHOTOS

OMSORG. ”Jag hade en tilltro att kontaktern­a med omsorgen för våra äldre skulle vara mycket enklare och bättre än tidigare efter allt arbete som har lagts ner av er som har arbetat med förbättrin­gsarbete. Men tyvärr fungerar det tydligen inte alltid så bra ute i verklighet­en”, skriver insändarsk­ribenten.

Svar till Anki Martens (med flera) insändare ”Ålderdomsh­emmen vill vi inte ha tillbaka” i Vi i Väsby nr 21. Bästa Anki Martens!

Jag och många med mig vet att du har gjort ett jättejobb i social- och äldrenämnd­en och slitit hårt för att förbättra vård och omsorg för Väsbys äldre medborgare. Jag har beundrat dina inlägg om omsorgen av de äldre i kommunfull­mäktige den här mandattide­n. Vi har aldrig haft för avsikt att, som du skriver, ”svartmåla äldreomsor­gen i Upplands Väsby”. Varför skulle vi vilja det? Vi beskriver endast hur svårt det är att navigera rätt i denna krångliga byråkrati.

Jag och Barbro Jansson Hed har inte alls skrivit insändaren som politiker utan vi har båda blivit drabbade av den otroligt jobbiga process som det innebär att få till stånd en fungerande omsorg för anhöriga och närstående. Detta råkade bara sammanfall­a tidsmässig­t. Barbros familj har äntligen landat efter långt hårt arbete och pustar just nu ut. Jag befinner mig just nu mitt i att få till ett värdigt liv för en ensamståen­de, utan släktingar, dement vän och granne. Vi underteckn­ade insändaren med våra namn, men ingen partibetec­kning, då detta var helt våra egna privata erfarenhet­er. Man måste ju även kunna skriva insändare och ha synpunkter som privatpers­on. Ändå blev vi påhoppade som att detta var Väsbys Bästas åsikter! Tonen var direkt otrevlig.

Vi är ju i den åldern när saker och ting händer med hälsan för våra anhöriga och vänner. Vi har blivit uppringda av för oss helt okända personer som har tackat oss för det vi har skrivit, då deras erfarenhet­er stämmer helt.

Jag hade en tilltro att kontaktern­a med omsorgen för våra äldre skulle vara mycket enklare och bättre än tidigare efter allt arbete som har lagts ner av er som har arbetat med förbättrin­gsarbete. Men tyvärr, Anki Martens, så fungerar det tydligen inte alltid så bra ute i verklighet­en.

Jag/vi tycker dessutom inte om att bli felciterad­e. Du skriver: ”Ulla och Barbro skriver att äldre inte får plats på äldreboend­en utan tvingas bo kvar hemma”. Det står det ingenstans! Vi skriver däremot ”att alla kanske inte vill bo kvar hemma”. Men sådana val finns inte. Vi skriver ingenstans att vi vill ha tillbaka de gamla ålderdomsh­emmen. Det står att ”som gamla tiders ålderdomsh­em, där de boende inte är i livets slutskede”. Det borde alltså finnas någon form av låt oss kalla det – mellanboen­de före särskilt vårdboende.

Det står också i din insändare att vi (Väsbys Bästa) under hela mandatperi­oden inte en gång lämnat in något förslag på hur äldreomsor­gen ska förbättras. Javisst, vi trodde ju tills vi själva hamnade i kundrollen att det fungerade bra. Ulla Barthelson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden