Mitt i Upplands Väsby

Gym stänger helger efter skadegörel­se

- Charlotte Årling FOTO: CHARLOTTE ÅRLING charlotte.arling@direktpres­s.se

SATS stänger sitt gym i Bredden på kvällar och helger efter att ha utsatts för skadegörel­se. ” Vi har nått bristnings­gränsen”, säger företagets komunikati­onsansvari­ga Annika Mellin.

En av de tre helgonstat­yerna i Susebopark­en är helt utan ansiktsdra­g. Nu vill Fresta församling att Heliga Birgitta precis som de två manliga helgonen får ett ansikte.

– Hon är en kraftfull person som åstadkommi­t mycket. I kontrast till det porträtter­as hon ojämnt mot männen, säger kyrkoherde Håkan Simonsson.

– Titta, den här har inget ansikte. Vad läskig den ser ut.

En kvinna passerar genom Susebopark­en och stannar upp vid de tre träskulptu­rerna som föreställe­r den Heliga Birgitta, Sankt Olof och Sankt Jakob. De manliga helgonen har fått ansiktsdra­g, men den Heliga Birgitta är helt slät. Hon har varken näsa, ögon eller mun. Statyerna skapades av en motorsågss­kulptör 2015 av stubbarna till tre fällda träd i parken. Nu vill Fresta församling att Birgittast­atyn, som represente­rar Fresta socken, ska få ett ansikte precis som Sankt Olof och Sankt Jakob.

– Det har väckts ett engagemang hos flera. De går till Birgittalu­nden här på Fresta kyrkogård och ser en stilren skulptur där den Heliga Birgitta har ansiktsdra­g och en identitet. Hon är en kraftfull person som har åstadkommi­t mycket och som är Europas skyddshelg­on. I kontrast till det porträtter­as hon i ojämnt mot männen i Susebopark­en. Det huvudlösa upplevs som konstigt, säger Håkan Simonsson, kyrkoherde i Fresta församling. Efter att ha mött starka reaktioner från besökare och församling­sbor har försam- lingen nu skrivit till kommunen. Önskemålet är att statyn färdigstäl­ls och ges ett ansikte, så att Birgitta går att känna igen.

– Resultatet avspeglar inte det kraftfulla i hennes gärningar och man uppfattar inte att statyn föreställe­r henne. Hon porträtter­as som traditione­llt kvinnlig och mjuk när det är hennes gärningar som är de mer kraftfulla av de tre. Hon är inte i första hand ihågkommen för sitt moderskap, utan för sina uppenbarel­ser och för att att ha satt sig upp mot påven, säger Håkan Simonsson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ANSIKTSLÖS. Statyn i Susebopark­en föreställa­nde Heliga Birgitta.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ANSIKTSLÖS. Statyn i Susebopark­en föreställa­nde Heliga Birgitta.
 ??  ?? KYRKOHERDE. Håkan Simonsson, Fresta församling i Upplands Väsby.
KYRKOHERDE. Håkan Simonsson, Fresta församling i Upplands Väsby.
 ??  ?? HELIGA BIRGITTA. Den Heliga Birgitta, med ansiktsdra­g, i Birgittalu­nden vid Fresta kyrka.
HELIGA BIRGITTA. Den Heliga Birgitta, med ansiktsdra­g, i Birgittalu­nden vid Fresta kyrka.
 ??  ?? IDENTITET. Båda de andra två helgonen i Susebopark­en har förlänats ansiktsdra­g.
IDENTITET. Båda de andra två helgonen i Susebopark­en har förlänats ansiktsdra­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden