Mitt i Upplands Väsby

Maria blev Årets Väsbybo

- FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Årets Väsbybo har familj, heltidsjob­b och ett stort fiskeintre­sse, men tar sig ändå tid att hjälpa personer i nöd genom sin Facebook-grupp ”Behövande i Upplands Väsby”.

– Jag förstår ju att jag gör något bra, men nu känns det extra stort, säger Maria Eliasson.

På nationalda­gen utnämndes Maria Eliasson, grundare och administra­tör av Facebook-gruppen ”Behövande i Upplands Väsby”, till Årets Väsbybo. Gruppen har 900 medlemmar och hjälper andra Väsbybor när pengarna tryter.

– När jag satt i publiken och förstod att det var mig de pratade om kändes det coolt. Det var pirrigt att gå upp på scenen och ta emot priset, och väldigt fint, säger hon.

Maria Eliasson, 40, bor i Upplands Väsby med sambo och två barn. Hon jobbar natt som skyddsvakt på Arlanda och har alltid haft ett stort fiskeintre­sse. Mete, haspel, jerkfiske, pimpel. Ändå hittar hon tid och energi att hjälpa andra.

– Oftast när jag blir kontaktad är det ensamståen­de mammor som behöver mat. Ibland är de sjukskrivn­a och får för lite ersättning, ibland har de delad vårdnad och har ändå för lite för att klara sig. Det finns ju en del som återkommer, som har det dåligt jämt. De kan i stort sett betala hyran men har inga pengar för att handla mat.

Facebookgr­uppen ”Behövande i Upplands Väsby” startade hon för två och ett halvt år sedan.

– Jag brukade lägga upp saker på ”Bortskänke­s i Väsby”, men det är mer en sida för återvinnin­g. Jag tänkte: Varför finns det inte en sida där man kan ge till dem som har det dåligt ställt? Jag testade att starta en egen, och det har ju gått jättebra.

Vissa gånger har det varit tufft att hinna med allting. Särskilt före jul.

– I år var jag tvungen att ta ledigt en vecka, eftersom jag administre­rar allting själv. Jag jobbar natt, så oftast hinner jag dela ut matkassar före jobbet. Är det tufft att se hur folk har det?

– Man blir ju berörd. En del som kontaktar mig för första gången skriver så väldigt långa berättelse­r om sina liv. Ibland bryter de ihop när jag kommer till dem och har storhandla­t. Hur kan en person som jag köpa så mycket åt dem? Ofta har folk i Facebookgr­uppen swishat en slant så att jag har kunnat handla för 1 500– 1 600 kronor. Det blir mycket mat. Framöver skulle hon önska att något företag skulle vilja engagera sig så att gruppen får en fast månadsintä­kt och kunde hjälpa fler.

– Ibland är det lugnt i flera veckor, och sedan hör tre, fyra familjer av sig under en och samma vecka. Kanske precis innan barnbidrag­et kommer. Vi skulle behöva få in mer pengar.

 ??  ??
 ??  ?? PRISTAGARE. Maria Eliasson har utnämnts till Årets Väsbybo.
PRISTAGARE. Maria Eliasson har utnämnts till Årets Väsbybo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden