Mitt i Upplands Väsby

Möt Kristdemok­raternas Maria Fälth

Maria Fälth, överst på Kristdemok­raternas valsedel i Väsby

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Varför ville du genomföra intervjun just här?

– Därför att Skopan är en del av mitt liv. Jag har varit engagerad här i tolv år och jobbar här var femte lördag. Skopans verksamhet är en symbol, ett manifest, för ett stort volontärar­bete som sker inom kommunen. Man jobbar för att hjälpa andra människor här och i övriga världen. Det här är ett så fint ställe i Väsby och det är kul att få vara en del av det.

Nämn en person du beundrar?

– Sådana som får livspussle­t att gå ihop och ändå lyckas se sina barn. Vardagsliv­ets hjältar. När man är ute ur det själv, då fattar man inte hur man klarade det.

Vad gör du för att må bra?

– Jag är hemma, stänger av. Läser en god bok. Handarbeta­r eller njuter av att titta på korgen med alla handarbete­n. Jag är en on/offmännisk­a.

Vad gör du med mobilen under kommunfull­mäktige?

– Om jag gör något så lägger jag ut på Facebook eller twittrar. Men jag hinner oftast inte, som opposition måste man vara aktiv hela tiden. Fem timmar går fort.

När blev du förbannad sist, och på vad?

– På senaste KF, när Mathias Bohman (S) sade till min partikolle­ga Ismo Salmi att ”Ni kristdemok­rater ska komma med kärlekens budskap, inte det du kom med nu,” när Ismo pratade om bilbränder. Lite härskartek­nik. Då blev jag arg och tände till, men jag visade det inte. I stället gick jag upp och använde det i talarstole­n.

Tror du på Gud?

– Ja. Det är ett sätt för mig att leva. Jag vet inte hur jag skulle kunna leva utan den tron. I vissa lägen när jag har varit väldigt kreativ har jag känt: ” Var kommer det här ifrån?”. Vi kallar det för ledning. Att jobba politiskt är mitt sätt att få utlopp för det, andra kanske går i kloster eller missionera­r.

Måste man vara troende som kristdemok­rat?

– Absolut inte, alla är välkomna. Jag tror att inte ens hälften av de som står på vår lista säger att de är med i någon kyrka.

Varför blev du politiker?

– Jag blev tillfrågad om jag var intressera­d av ett distriktsu­ppdrag 1991 när vi bodde i Skåne. Men det var inte förrän i valet 1998, efter att ha flyttat till Väsby, som jag kom in i fullmäktig­e, som ersättare. Jag var fritidspol­itiker i många år, och är sedan 2007 heltidspol­itiker. Men ”politiker” känns så yrkesmässi­gt, jag brukar säga att jag är förtroende­vald.

Vilken person på andra sidan blockgräns­en har du mest gemensamt med?

– Ann-Christin Martens (S). Vi jobbar tätt ihop i social- och äldrenämnd­en och är den jag har mest kontakt med och mest roligt med. Vi har ett bra utbyte.

Vilka frågor driver KD inför valet som de andra partierna inte driver lika bra?

– Närakuten på Löwet. Vi är, mig veterligen, det enda parti som har det i både det landstings­politiska programmet och det kommunpoli­tiska. Äldrefrågo­r, där känns det som att vi jobbar mycket. Exempelvis jobbar vi för äldreboend­egaranti efter 85 års ålder, att införa en medicinskt ansvarig rehabilite­ringsperso­n och anhörigfrå­gor. Seniorerna­s hus, där har vi en bra kontakt med SPF seniorerna. Och våld i nära relationer mot äldre, det är en fråga som oftast inte är uppe på dagordning­ar.

Avslutning­svis, vad ska du göra resten av dagen?

– Hem och fixa lite inför i kväll då vi ska ha några vänner hos oss.

”Jag vet inte hur jag skulle kunna leva utan den tron. I vissa lägen när jag har varit väldigt kreativ har jag känt: ’Var kommer det här ifrån?’. Vi kallar det för ledning.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Maria Fälth (KD) valde att bli intervjuad på Skopan.– Skopan är en del av mitt liv. Jag har varit engagerad här i tolv år och jobbar här var femte lördag. Skopans verksamhet är en symbol, ett manifest, för ett stort volontärar­bete som sker inom kommunen.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Maria Fälth (KD) valde att bli intervjuad på Skopan.– Skopan är en del av mitt liv. Jag har varit engagerad här i tolv år och jobbar här var femte lördag. Skopans verksamhet är en symbol, ett manifest, för ett stort volontärar­bete som sker inom kommunen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden