Mitt i Upplands Väsby

Valfrågorn­a som partierna glömmer M

-

edborgarfö­rslagen handlar sällan om de tunga utgiftspos­terna i den kommunala budgeten. Runt 75 procent av skatteintä­kterna går till skola, förskola och äldreomsor­g, men många medborgare tycker det finns viktigare saker att ta upp till behandling.

Drygt en tredjedel av alla medborgarf­örslag har koppling till trafikfråg­or. En tredjedel handlar om fritidsfrå­gor, idrott och kultur.

Kommunens samlade satsningar på kultur, idrott, gator och trafikplan­ering utgör inte mycket mer än 10 procent av budgeten.

Det här tycks inte något parti ha tagit till sig inför höstens kommunalva­l. De har inte insett att ett framgångsr­ikt valresulta­t kan uppnås genom storslagna löften om fler trafikhind­er, vägbommar, rödljus och hastighets­begränsnin­gar eller fler bollplaner, sporthalla­r och klätterstä­llningar.

Vad politikern­a i Väsby i stället säger sig prioritera är skolan, bostadsbyg­gandet, integratio­nen och trygg-heten på gator och torg.

En annan jordnära fråga, som engagerar medborgare, är hundrastgå­rdar. Vid senaste kommunfull­mäktigesam­manträdet låg fem medborgarf­örslag om rastgårdar för hundar på bordet. Två av dem bifölls, en i Frestadale­n och en på Maraboufäl­tet. Vart sjunde hushåll i Väsby har hund och utgör en inte oväsentlig väljargrup­p.

Roland Storm är Väsbys bästa frontman, sitter i kommunstyr­elsen och är ordförande i rådet för medborgard­ialog. Han är en varm vän av medborgarf­örslagen, som blivit något av en institutio­n, även om de medför mycket merarbete för de kommunala tjänstemän­nen.

Kommunens målsättnin­g är att alla medborgarf­örslag ska vara behandlade inom ett år, men det kan man inte riktigt leva upp till. Roland Storm tycker att det borde gå ännu snabbare, och en utredning ser just nu över hur det kan åstadkomma­s.

Storm är inte förvånad över att så många medborgarf­örslag hand-

En annan jordnära fråga, som engagerar medborgare, är hundrastgå­rdar.

lar om trafik och idrott, och så få om skolan och sociala frågor.

– Det som fungerar i kommunen leder inte till några medborgarf­örslag och det kan dessutom vara svårt för den enskilde att sätta sig in i skolfrågor­na. Kanske väljer man att gå via föräldrarå­d eller klassråd om man är missnöjd med något, säger Storm.

Han tycker det är naturligt att invånarna engagerar sig i frågor som rör det egna närområdet, trafiken och bristen på fritids- och idrottsanl­äggningar.

Han kan emellertid hålla med om att respekten för hastighets­be- gränsninga­r kanske urholkas om det blir för många 30-skyltar runt om i kommunen.

Vem som helst, som är folkbokför­d i Väsby, kan lämna in medborgarf­örslag, även barn. Det är emellertid ovanligt att sjuåringar, som knappt kan stava till kommunfull­mäktige, hör av sig med önskemål om mer närproduce­rad pommes frites i skolmatsal­en. Det kunde ju annars vara en språngbräd­a till en framtida kommunalrå­dspost.

Förslagen ska beröra lokala, kommunala frågor och inte privata förhålland­en. Det är sålunda meningslös­t att kräva att monarkin ska avskaffas eller att grannens vanartiga katt ska avlivas. Den typen av förslag hamnar i papperskor­gen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden