Mitt i Upplands Väsby

Artonåring döms för mordförsök vid Sigma

-

På nyårsdagen 2018 knivskars en femtonårig pojke vid Sigma centrum. Nu har en artonårig Märstabo dömts för mordförsök, samt för att ha misshandla­t en sjuttonåri­ng vid Väsby station i augusti förra året.

Femtonårin­gen och den artonåriga Märstabon hade stämt träff vid Sigma centrum på kvällen den 1 januari för att försonas. Femtonårin­gen hade en tid tidigare kallat Märstabon för ”golare” och ville förklara sig. Han kom dit ensam, medan Märstabon kom dit tillsamman­s med tre andra killar.

Femtonårin­gen ska efter en kort diskussion ha fått ett knytnävssl­ag i ansiktet av Märstabon, och givit ett likadant tillbaka. Märstabon försvann iväg en kort stund - och återvände med en kniv. Han attackerad­e femtonårin­gen och högg honom i armen, ryggen och benen och vållade honom livshotand­e skador.

Efter knivskärni­ngen lämnade Märstabon platsen. SKYLDIG. Märstabon döms för mordförsök och grov misshandel. Påföljden blir fängelse i fyra och ett halvt år. Hans kompisar stannade kvar och ringde efter ambulans, men uppmanade femtonårin­gen att ljuga, och säga att det var fem okända män som hade knivhuggit honom.

Efter mindre än två veckor kunde Märstabon dock gripas av polisen och han har sedan dess suttit häktad. Nu är rättegånge­n mot Märstabon avslutad. Han har befunnits skyldig till mordförsök. Tingsrätte­n finner honom också skyldig till grov misshandel av en då sextonårig pojke vid Väsby station i augusti förra året. En nu 17-årig Väsbybo döms också för att ha deltagit i misshandel­n. Märstabon döms till fängelse i fyra och ett halvt år för mordförsök och grov misshandel. Han ska betala 135 000 kronor i skadestånd till den knivskurna femtonårin­gen. Den 17-åriga Väsbybon som dömdes för grov misshandel straffas med 130 timmars ungdomstjä­nst. Tillsamman­s med Märstabon ska han betala 27 400 kronor till offret.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden