Mitt i Upplands Väsby

Väsby SK anordnar inkört swimrun-lopp MER Arlanda Aquathlon

- FOTO: BROR ROSENBACK

VÄDER. Är det dåligt väder blir simningen extra krävande. Man får använda vissa hjälpmedel i vattnet.

Efter fem år i egen regi får nu bröderna Carlsson hjälp av Väsby skidklubb med att anordna sitt swimrun-lopp. Den 30 juni är det dags för den sjätte upplagan av Arlanda Aquathlon.

– Det blir ett kul event för hela klubben, säger Hans Carlsson, grundare och arrangör.

Det började faktiskt som en idé på brandstati­onen. Hans brorsa Marcus är brandman och hade en kollega som höll på med swimrun.

Sagt och gjort. En egen upplaga av det blöta simoch löpracet blev då till i Norrort.

– Vi kände att det är klart att vi ska ett sådant race, berättar Hans Carlsson som startade Arlanda Aquatlon ihop med sin bror Marcus. Under fem år drev bröderna Carlsson loppet själva. Men det var slitigt att anordna en tävling, så därför la de fram frågan till Väsby skidklubb om att hjälpa till – och de nappade direkt.

GÅR av stapeln lördagen den 30 juni.

STARTEN går vid Rosersberg­s slott.

ORDINARIE anmälan går ut 25 juni men du kan efteranmäl­a dig fram till tävlingsda­gen.

DETTA är sjätte upplagan av racet.

VÄSBY skidklubb är arrangör.

– Jag sitter själv med i styrelsen och det togs emot bra i Väsby SK. Det blir ett kul event för klubben på sommaren där alla kan hjälpas åt. Tidigare har vi gjort allt själva så det bra att vi är flera nu, fortsätter Hans som själv bor i Bollstanäs.

Vad är det för sorts race då? Jo, själva banan har start och mål vid Rosersberg­s slottspark och går sedan mellan vikarna i Sigtuna, Kungsängen och Rosersberg. Vattnet där simningen sker är givetvis Mälaren. UPP OCH NER. Ena stunden på land springande­s, nästa stund i vatten. På Arlanda Aquathlon gäller det att behärska flera element.

– Man börjar med en löpsträcka och sedan är det simning och löpning om vartannat. Det blir runt 20, 25 kilometer löpning och drygt fem i vattnet. Med andra ord runt tre mil. Det tar ett par timmar att genomföra den. Man kan även springa halva loppet, då startar man i Sigtuna. Vad säger du om banan?

– Den är inte så kuperad och i Kungsängen är det ganska flackt faktiskt. Det som påverkar mest är vädret, framför allt när du ska simma. Deltagarna springer i en specialanp­assad vårdräkt.

– Tillverkar­en har hakat på trenden och gjort en dräkt som är anpassad för just swimrun. Man får även ha flythjälp när man simmar. ”Dasslock” på händerna och en så kallad ”dolme” för att ha benen upplyfta i vattnet. Det är oerhört krävande att simma med skor. Vad är det som känneteckn­ar Arlanda Aquathlon?

– Jag tycker det är en bra inramning, ett fint tävlingsce­ntrum och härliga miljöer att tävla i. Det är väldigt vackert att springa kring Steninge och Sigtuna, en naturupple­velse och man löper förbi flera historiska platser. Dessutom är det lite udda att springa på Kungsängen­s skjutfält.

Just nu är det strax över 20 anmälda i de olika klasserna, varav de flesta kommer att tävla i lag. Men Hans tror på många fler än så den sista juni.

– Många väntar till sent att anmäla sig och man kan faktiskt efteranmäl­a sig fram till tävlingsda­gen den 30 juni. Vi hoppas att runt 100 deltagare är med i år.

Anders Ekström

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden