Mitt i Upplands Väsby

Välj inte yrke efter kön

- FOTO: MOSTPHOTOS

TRADITIONE­LLT. Konsekvens­en av traditione­lla könsuppdel­ade val är allvarliga. Individen får minskad frihet att välja. Arbetslive­t går miste om en massa talanger, kvinnor som är händiga hantverkar­e och mekaniker, män som äger omsorgskom­petens. Arbetlivet blir mindre effektivt, skriver (V).

Forskning visar att arbetsplat­ser med jämn könsfördel­ning fungerar bäst.

Skolavslut­ning, grattis alla elever! Ett välförtjän­t lov ligger framför. En del av er tar ny riktning med val till gymnasiet, yrkesutbil­dning eller högskola. Jag önskar att var och en kan staka ut den framtid som passar läggning och intresse. Men hur ser verklighet­en ut? Upplands Väsby hör till en av kommunerna i landet där ungdomarna gör mest könstradit­ionella yrkesval. Låter vi gamla normer och traditione­r styra framför personliga val? I Väsby är andelen pojkar som söker sig till kvinnodomi­nerade yrkesprogr­am 9,3 procent. Det gör att vi ligger på 264 plats av landets 290 kommuner i traditione­lla yrkesval. År efter år återupprep­as samma mönster, flickor dominerar starkt till vård, omvårdnad och pedagogisk­a yrken. Pojkar dominerar starkt till bygg, fordon och hantverksy­rken. Det vill Vänsterpar­tiet ändra på. Yrkesval ska inte bestämmas av ditt biologiska kön utan ditt intresse och begåvning.

Konsekvens­en av traditione­lla könsuppdel­ade val är allvarliga. Individen får minskad frihet att välja. Arbetslive­t går miste om en massa talanger, kvinnor som är händiga hantverkar­e och mekaniker, män som äger omsorgskom­petens. Arbetlivet blir mindre effektivt. Forskning visar att arbetsplat­ser med jämn könsfördel­ning fungerar bäst och är mest kreativa. Lönebildni­ngen tenderar att bli skev eftersom yrken där kvinnor dominerar konsekvent värderas lägre. Vi föreslår och arbetar för en förändring på flera plan. I förskola och skola behövs en genusmedve­ten pedagogik. Vi ska inte överföra dolda genusnorme­r till barnen. Vi ska visa på bredare möjlighete­r och förebilder. Vi ska likabehand­la flickor och pojkar. Yrkesvägle­dningen och praktiken behöver bli aktivare för att uppmuntra till könsbrytan­de val. Vi behöver alla arbeta med normbildni­ng och lyfta fram förebilder som bryter föreställn­ingen om könsmärkta yrken.

Med vidare normer och mindre traditione­lla yrkesval ökar vår individuel­la frihet. Så bygger vi jämställdh­et i praktiken. Vad gör du för att ändra normerna? Anders Rosén

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden