Mitt i Upplands Väsby

Stoppa betygsstre­ssen i skolorna

-

Skolavslut­ningarna är här och betygen delas ut. Men många elever vittnar om att betygsstre­ssen leder till ångest och psykisk ohälsa. Nu vill (FI) vidta flera åtgärder för att arbeta förebyggan­de för att stärka ungas skolgång.

Det är sommar och det efterlängt­ade slutet på skoltermin­en närmar sig – för många elever innebär också slutet på terminen ett betyg. Mitt i allt firande och i längtan efter lov vill vi dock uppmärksam­ma att betyg inte bara utgörs av ett papper med bokstäver och rektorns underskrif­t. Väldigt många elever vittnar nämligen om att stressen som betygen medför resulterar i ångest och psykisk ohälsa. Den långvariga stressen byggs upp över tid och trots att man får betyget i sin hand vid terminens slut finns risk att den psykiska ohälsan kvarstår.

I dag rapportera­r allt fler barn och unga att de inte mår bra. Särskilt utsatta är tjejer, hbtqia+ personer och individer som inte rasifieras som vita. Vi anser att en alltmer utbredd skolstress är en varningsfl­agga för att skolan som helhet inte är hållbar. Betygssyst­emet ska inte innebära att elever känner att de behöver offra sitt välmående för att få betyg som är tillräckli­ga för att ha makt över sin nutid och framtid. En ska kunna glädjas åt sina betyg, inte vara ledsen över att betygsstre­ssen har gått ut över ens psykiska välmående.

Stressen som betygen medför resulterar i ångest och psykisk ohälsa.

Studiemoti­vation kan inte tvingas fram genom betyg i allt lägre åldrar eller omotiverad­e ökade kunskapskr­av. I stället måste vi synliggöra den ökade psykiska ohälsan och arbeta förebyggan­de för att stärka ungas skolgång. Det gör Feministis­kt initiativ genom att tydligt lyfta elevperspe­ktivet och satsa på en likvärdig skola, ökade re- surser åt elevhälsan, mindre elevgruppe­r och en god lärandemil­jö som främjar studiemoti­vation.

Cherry Batrapo,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden