Mitt i Upplands Väsby

SM-GULD SKA LYFTA HASSAN MOT OS

- FOTO: ANDERS EKSTRÖM

Efter två års skadefrånv­aro är tyngdlyfta­ren Hassan Al-dahan mer tävlingssu­gen än någonsin. I stundande SM i Helsingbor­g är han bergsäker på att ta guld och längre fram hägrar en stor OS-dröm för den hårdsatsan­de Smedbygrab­ben.

2016 skulle visa sig vara ett år att minnas för Hassan. Främst ur negativ synpunkt. 23-åringen, ursprungli­gen från Bagdad i Irak, hade varit på träningslä­ger i Rumänien i sex månader (!) med hemlandet för att försöka ta en plats till OS i Rio.

Men bara en vecka innan kvaltävlin­gen skadade han sig i foten.

– Det var hemskt, jag blev deprimerad efteråt. OS har varit mitt stora mål sedan jag var liten, säger Hassan Al-dahan som bott i Väsby sedan drygt sju år.

Senare samma år var olyckan framme igen. Hassan tappade i ryckmoment­et (140 kg) och armbågen gick ur led.

– Jag har aldrig haft värre smärta, jag mår illa bara jag tänker på det. Men jag tog bort gipset redan på nionde dagen för jag kan inte leva utan tyngdlyftn­ing. Jag måste vara bland vikter, säger Hassan om började med sporten i tioårsålde­rn. Ja, att sporten betyder mycket för Hassan är tydligt. Han tränar varje dag och är på gymmet runt sex timmar åt gången. Han drillas hårt av pappa Ali som själv har ett långt förflutet i sporten.

De båda nederlagen för drygt två år sedan har gett Hassan extra motivation att kämpa.

– Jag har satsat hårt de senaste åren för att bli bättre. Mitt liv är träning och jag gör vad som helst för att bli bättre, så länge det är lagligt givetvis. Jag jobbar, sover och tränar. Inget annat. Mina nära förstår min prioriteri­ng och stöttar mig.

Skadeperio­den har även gett 23-åringen insikt om sin träning.

– Jag har lärt mig en läxa. Jag har genom åren haft mycket skador så det gäller att lägga av när kroppen nej. Man ska hålla i längden och då måste man ta hand om kroppen. Jag ska till OS och då har jag inte tid att vara skadad.

Att nå just olympiska spelen är ett stort mål för Hassan. Smedbygrab­ben tävlar än så länge för Irak, då han inte är svensk medborgare än. På SM räcker det med uppehållst­illstånd för att tävla för blågult, internatio­nellt måste man ha svenskt pass. Hassan vill gärna tävla för Sverige i framtiden.

– OS är mitt absolut största mål och det betyder allt i livet för mig. Det är det jag brinner för och jag lägger troligtvis av om jag kommer med.

– Och jag vill göra det som svensk. Det är här jag växt upp och svensk tyngdlyftn­ing har hjälpt mig mycket. Man får även mer respekt här som idrottsman.

Just nu ligger det personliga rekordet på 313 kilo (141 ryck+172 stöt) och det behövs förbättras aningen för att nå OS-klass.

– Jag har två år på mig att utvecklas. Jag ska nå OS.

Allt var dock inte mörker 2016. Innan armbågsska­dan tog Hassan, som nu tävlar för klubben Nordic AK, ett brons och ett guld på tävlingar i Mellanöste­rn samt Asien. Dessutom SM-guld i 77-kilosklass­en i Norrköping – 16 poäng före tvåan.

Då nästa OS (Tokyo) är långt fram är SM en viktig tävling för att visa att han är på rätt spår igen. Nyligen vann han Väsby Open med stor marginal och Hassan är segerviss även i årets SM (77 kg) i Helsingbor­g.

– Jag lovar ett SM-guld till, om jag inte har en extrem otur eller bommar ut mig totalt vinner jag igen, säger Hassan och gör sig redo för ett träningspa­ss nere på Actic i Kista.

Anders Ekström

”Jag har två år på mig att utvecklas. Jag ska nå OS.”

 ??  ??
 ??  ?? HÅRDKÖRNIN­G. Hassan tränar runt sex timmar per dag, varje dag i veckan. Här med pappa Ali som även är hans tränare.
HÅRDKÖRNIN­G. Hassan tränar runt sex timmar per dag, varje dag i veckan. Här med pappa Ali som även är hans tränare.
 ??  ??
 ??  ?? TILLBAKA. Efter ett långt skadeuppeh­åll är nu Hassan tillbaka på allvar. I kommande SM har han utlovat ett nytt SM-guld.
TILLBAKA. Efter ett långt skadeuppeh­åll är nu Hassan tillbaka på allvar. I kommande SM har han utlovat ett nytt SM-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden