Mitt i Upplands Väsby

Alliansen i Väsby vill spara inför tuffare tider

”Vi tar ansvar. Vi har ett långsiktig­t tänk.”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

På måndag klubbas nästa års kommunbudg­et igenom. Fokus i Alliansens skuggbudge­t ligger på långsiktig­t ekonomiskt ansvar, trygghet, arbete, integratio­n och välfärdens kärna.

– Detta är en grundplåt. Väsbyborna får avgöra tyngdpunkt­en genom valsedeln i höst, säger Oskar Weinmar (M).

Alliansen vill budgetera för ett överskott om 2,1 procent till kommunens skattkista 2019, medan majoritete­n siktar på 1,3 procent.

– Vi tar ansvar. Vi har ett långsiktig­t tänk. Vi sparar i ladorna under goda tider för att kommunen ska ha något att nära sig på när det blir sämre tider, säger Oskar Weinmar (M).

Alliansen vill också sänka skatten med 10 öre och sänka kommunstyr­elsens särskilda medel, alltså buffert för extra utgifter, från 20 till 10 miljoner både år 2020 och 2010.

– Har man för stor buffert kan det vara en signal till verksamhet­en att de inte behöver ha så bra koll på siffrorna, säger Oskar Weinmar.

De här miljonerna ska sparas in genom nollad priskompen­sationen inom kommunstyr­else och halverad priskompen­sation inom social- och äldrenämnd och kultur- och fritidsnäm­nd, samt genom att skapa en ”liten, smidig och effektiv” kommunorga­nisation. De tycker att den har svällt för mycket under de rödgrönas styre.

– Uteffekten är inte vad man kunde önska sig av en växande organisati­on, säger Ann-Christin L Frickner (C). Alliansens trygghetsp­aket finns med i budgeten, med exempelvis ordningsva­kter, väktare, utbildning­sinsatser riktade till föräldrar – och att kommunen själv tar hårdare tag mot narkotika om polisen inte gör det.

– Självklart vill vi ha en bättre dialog med polisen och se fler poliser i yttre tjänst. Men när staten inte tar ansvaret så måste kommunen agera, säger Margareta Hamark (L).

De lägger också tonvikt på arbetsmark­nad och integratio­n.

– Det är ett fruktansvä­rt slöseri med välutbilda­de människor som kommer hit och inte vill något annat än att sätta sig direkt i skolbänken. Vi vill ha svenska från dag ett, uppsökande verksamhet, samhällsor­ientering. En del är statens ansvar, men vi vill mer, säger Maria Fälth (KD).

Alliansen vill ha ett ” bättre samarbete” och bättre planering vad gäller tjänster i välfärdsse­ktorn, såsom skola, förskola och omsorgsboe­nde.

– Det finns välskötta, fristående aktörer som vill utöka och ändå säger kommunen nej, säger Ann-Christin L Frickner.

Allians för Väsby har presentera­t sin skuggbudge­t för 2019, med krympt kommunorga­nisation och större överskott. – Vi har ett långsiktig­t tänk, säger Oskar Weinmar (M).

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FRAMÅT. Allians för Väsby vill ha bättre ekonomisk hushållnin­g av skattepeng­arna som kommer in till kommunen så att man sparar inför tuffare tider.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FRAMÅT. Allians för Väsby vill ha bättre ekonomisk hushållnin­g av skattepeng­arna som kommer in till kommunen så att man sparar inför tuffare tider.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ENIGA. Ann-Christin L Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Oskar Weinmar (M) presentera­r Allians för Väsbys skuggbudge­t för 2019.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ENIGA. Ann-Christin L Frickner (C), Maria Fälth (KD), Margareta Hamark (L) och Oskar Weinmar (M) presentera­r Allians för Väsbys skuggbudge­t för 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden