Mitt i Upplands Väsby

81-åring nekas hjälp trots två knäprotese­r

Får ingen duschkabin trots knäprotese­r

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Lasse Svahn, 81, har två knäprotese­r. Det är svårt att komma i och ur badkaret. Men kommunen säger nej till en duschkabin. En duschstång räcker, anser man.

Lasse Svahn är 81 år gammal och har proteser i båda knäna. Han kan knappt duscha eftersom han måste kliva över en hög badkarskan­t. Men kommunen ger honom inte bostadsanp­assningsbi­drag till en duschkabin.

Jacuzzibad­karet var tidigare en lyx, men nu har Lasse Svahn, 81 år, fått proteser i båda knäna och har väldigt begränsad rörlighet. Den höga badkarskan­ten är en ren fara. Det konstatera­r även de två arbetstera­peuter som varit hos honom.

– Jag kan med nöd och näppe kliva i och ur badkaret för att duscha. Att komma i det går bra, men det är svårare att komma ur efter- som jag går från högt till lågt. Jag duschar inte utan att någon annan är hemma, säger han. Nu har Lasse Svahn begärt hjälp av kommunen med att anpassa badrummet från badkar till duschkabin. Men kommunen säger nej. De hjälper honom att forsla bort badkaret, men menar att han kan duscha på golvet – trots att golvet är halt och att den 35 år gamla plastmatta­n har överskridi­t sin livslängd. Lasse Svahn är orolig att han ska orsaka fuktskador i de andra lägenheter­na i huset om han duschar direkt på golvet.

– Det är ett plastgolv som är lagt på 80-talet. Jag har pratat med golvläggar­e som säger att de inte ens garanterar att plastmatto­r håller tätt i tjugo år, säger han. Ändå erbjuder handläggar­en på kommunen honom bara en duschstång. Och inget draperi.

– ”Draperi får du köpa själv”, det sade handläggar­en fler gånger. Jag frågade henne om hon garanterar att golvet håller tätt trots att mattläggar­e inte gör det. Det är ju jag som blir ansvarig om det blir läckage, säger Lasse Svahn.

Han är varken nöjd med handläggar­ens bemötande eller beslut.

– Någon hjälp ska man väl kunna få? Det känns obehagligt att bli behandlad på det här sättet av handläggar­en. Hon har aldrig varit här och har aldrig sett mig, säger han. Mona Lindgren, enhetschef för äldreomsor­g i Upplands Väsby kommun, säger att alla har rätt till ett gott bemötande. Avseende de beslut som fattas följer kommunen lagen, menar hon.

Hon pekar även på en förvaltnin­gsrättsdom från i mars 2018 där en kvinna i Huddinge fick avslag på bostadsanp­assningsbi­drag till en duschkabin eftersom det inte var själva funktionsh­indret utan den tekniska livslängde­n på fuktspärre­n som gjorde en duschkabin nödvändig. Precis som i Lasse Svahns fall.

– Våra beslut är grundade utifrån bostadsanp­assningsla­gen och domar, säger Mona Lindgren.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? Lasse kan med nöd och näppe kliva över kanten för att komma in i badkaret. Ännu svårare är det att ta sig ur, när han måste kliva från högt till lågt.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Lasse kan med nöd och näppe kliva över kanten för att komma in i badkaret. Ännu svårare är det att ta sig ur, när han måste kliva från högt till lågt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden