Mitt i Upplands Väsby

Friad för mord får 255 00 kronor

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

En man som friats från inblandnin­g i Smedbymord­et i Väsby år 2015 beviljas 255 000 kronor i skadestånd för det halvår som han satt frihetsber­övad i Sverige. Han får dock inte skadestånd för de drygt åtta månader han satt i brasilians­kt fängelse, där han hävdar att han utsattes för tortyr, misshandel och övergrepp.

Mannen satt häktad ett halvår, på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott i samband med Smedbymord­et i mars 2015.

Han friades sedan i tingsrätte­n, och släpptes på fri fot. Domen överklagad­es dock till hovrätten. Där uteblev mannen från förhandlin­garna trots att han hade fått en kallelse. Han häktades då i sin utevaro och fick en europeisk arresterin­gsorder och internatio­nell efterlysni­ng utfärdad mot sig.

Så småningom framkom uppgifter om att mannen befann sig i Brasilien. Han greps av brasilians­k polis efter att Sverige hade begärt honom utlämnad. Därefter tog det dock drygt åtta månader innan han överläm- nades till Sverige. En månad senare fastställd­e hovrätten tingsrätte­ns friande dom.

Mannen beviljas nu 255 000 kronor i skadestånd av Justitieka­nslern för de månader han satt frihetsber­övad i Sverige. Beloppet är högre än vanligt på grund av att det var allvarlig brottsligh­et som mannen hade varit misstänkt för. Mannen får dock ingen ersättning för de drygt åtta månader som han satt frihetsber­övad i Brasilien – trots att han uppger att han utsatts för tortyr, misshandel och övergrepp i det brasilians­ka fängelset och att han varit tvungen att åka till Brasilien på grund av att det fanns en hotbild mot honom efter den friande tingsrätts­domen.

Justitieka­nslern menar att mannen genom att åka till Brasilien hade försökt komma undan från att lagföras, och därigenom själv orsakat ett frihetsber­övande som annars inte skulle ha ägt rum.

 ?? FOTO: POLISEN ?? MORDVAPNET. Den här pistolen ska ha använts för att skjuta ihjäl en 28-årig man i Smedby i mars 2015.
FOTO: POLISEN MORDVAPNET. Den här pistolen ska ha använts för att skjuta ihjäl en 28-årig man i Smedby i mars 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden