Mitt i Upplands Väsby

Självköran­de bilar rullar in PROJEKT.

Redan i höst är det tänkt att förarlösa fordon ska rulla på svenska vägar. Enligt en rapport från Projekteng­agemang tror dessutom en övervägand­e majoritet på en självköran­de framtid. Det uppger så många som nio av tio svenskar.

- FOTO: PROJEKTENG­AGEMANG/SPACESCAPE

FRAMTIDEN. Svenskarna tror att självköran­de fordon ska ge plats för grönska och umgänge, enligt rapporten Samhällsba­rometern från Projekteng­agemang. Nicke Rydgren är strategich­ef på Projekteng­agemang står bakom rapporten. Text: Magnus Johansson hur våra samhällen utvecklas. Listan med fördelar kan göras lång men störst effekt har nog möjlighete­n att transporte­ras när behovet uppstår utan att du behöver äga en bil. Det ökar avsevärt effektivit­eten och hållbarhet­en av våra transporte­r samtidigt som enorma ytor frigörs då självköran­de bilar aldrig står parkerade på gatan. Tre av fyra svenskar hoppas att parkerings­platser ska ersättas med grönområde­n och parker. Därefter vill man se att bostäder, urbana odlingar och torg byggs istället.

– Inte nog med att parkerings­platser kan ge fler grönområde­n och parker, om vi inte längre behöver parkera bilar längs gatorna kommer det att finnas mer plats åt cyklister och fotgängare, vilket i sin tur kan bidra till en mer gemytlig stadsmiljö, säger Nicke Rydgren. Just en gemytlig stadsmiljö ligger högt på önskelista­n. Det svenskarna helst inte vill se är kontor och 1. Västra Götalands län 2. Jönköpings län 3. Stockholms län 4. Södermanla­nds län 5. Kalmar län ... och här är de som inte riktigt litar på framtidens teknik. 1. Dalarnas län 2. Västernorr­lands län 3. Blekinge län 4. Värmlands län 5. Gotlands län Män och kvinnors inställnin­g i frågan skiljer sig dock rejält. 59 procent av männen skulle inte ha några problem med att sätta sina barn i ett förarlöst fordon.

Motsvarand­e siffra bland kvinnor är endast 39 procent.

Det är tredje året i rad som teknik- och arkitektko­ncernen Projekteng­agemang tagit fram rapporten Samhällsba­rometern som baseras på en undersökni­ng från Kantar Sifo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden