Mitt i Upplands Väsby

För låga krav på studentern­a

- FOTO: MOSTPHOTOS

Insändaren från FI i Vi i Väsby vecka 24 om villkoren för skolarbete­t har både känts som en förolämpni­ng och en väckarkloc­kaom i vilken riktning samhället är på väg.

Att dagens studenter får ta på sig den vita mössan är en förolämpni­ng mot de elever som tog studenten då de ursprungli­ga reglerna gällde. Idag är det en stor andel elever som har underkänt i både ett eller flera ämnen när de slutar gymnasiet men ändå får ta studenten. Detta trots att utbildning­en/ kraven ej ens når upp till den nivå som gällde för den numera avskaffade realexamen.

Det kommer dagligen bevis på det förfall som råder i skolan. Det senaste är att det skall vara frivilligt att deltaga i språkunder­visning i mer än ett språk. Annars blir det för stressigt och arbetsamt att gå i skolan.

Denna ståndpunkt föranledde mig att ta fram mitt studentbet­yg och där hittade jag betyg i ryska, latin, engelska, tyska, franska och modersmål. Och nu går eleverna in i väggen när bara ett språk är obligatori­skt! Förutom i språk så måste man också ha godkända betyg i historia, geografi, kristendom och filosofi. Annars blev det ingen mösspåtagn­ing. För att klara av detta så behövde man ej vara någon plugghäst. Under mina fyra år i gymnasiet hann jag att pröva på inte min- ARG. Att dagens studenter får ta på sig den vita mössan är en förolämpni­ng mot de elever som tog studenten då de ursprungli­ga reglerna gällde, anser signaturen Janne C. dre än 13 olika jobb. Inte bara sommarjobb utan också helg- och kvällsjobb. Ovanpå detta så spelade jag fotboll och hockey på relativt hög nivå. Jag hade skolkamrat­er som var uttagna i seniorland­slagen i både friidrott och hockey. Hur kunde vi få tiden att räcka till och inte bli stressade?

Att sammanblan­das med studenter som studerat efter de nya och i dag gäl- lande kraven är som ovan påpekats en förolämpni­ng.

Om en korpral från en dag till en annan kommer ut i en uniform med majors grad så skulle inte detta få passera opåtalat. Samma är förhålland­et om en purser drar på sig en kaptensuni­form på flyget. Och tänk om en matros plötsligt blir sjökapten. Janne C.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden