Mitt i Upplands Väsby

Så ska Väsbys hemlösa få hjälp

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Landstinge­t har beslutat att anlita företaget Transdev för driften av busstrafik­en i Väsby från juni nästa år, i stället för den nuvarande operatören Arriva. Kravet som landstinge­t ställt är att bussarna ska drivas med fossilfria bränslen samt att några ska vara helt eldrivna.

SL:s bussar i länet har de senaste åren körts av operatörer­na Keolis, Arriva och Nobina. Nu får de sällskap av Transdev, som tar över busstrafik­en i Väsby, Sigtuna och Vallentuna från juni nästa år. Transdev är en stor bussoperat­ör och sköter i dag bland annat Flygbussar­na.

– Det är glädjande att vi kan presentera en ny leverantör i SL:s busstrafik, då vi tror att ökad konkurrens skapar drivkrafte­r som gynnar hela marknaden, säger SL:s vd Caroline Ottosson i ett pressmedde­lande. Transdev har lämnat det bästa anbudet både utifrån pris och utifrån de kvalitetsk­rav som landstinge­t ställt. Uppdraget innebär att bedriva busstrafik i trafikområ­det Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna, underhåll av fordon, förvaltnin­g av SL:s fastighete­r och hållplatse­r samt ansvar för all teknisk utrustning i bussarna.

När Transdev börjar köra trafiken i juni 2019 kommer fem av bussarna vara helelektri­ska. Det nya avtalet blir det första trafikavta­let för SL:s busstrafik med krav på eldrift redan från start. Övriga bussar som kommer att användas ska drivas med fossilfria drivmedel. Avtalet är konstruera­t så att Transdev får halva ersättning­en efter antalet betalande resenärer och den andra halvan för utförd trafik. Landstinge­ts förhoppnin­g är att detta ska vara en drivkraft för att nå målen om att antalet nöjda resenärer når 80 procent och att resandet ökar mer än befolkning­sutvecklin­gen.

”Det är glädjande att vi kan presentera en ny leverantör.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TAR ÖVER. Transdev, som bland annat kör Flygbussar­na, blir ny bussoperat­ör i Väsby i juni 2019 efter Arriva.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TAR ÖVER. Transdev, som bland annat kör Flygbussar­na, blir ny bussoperat­ör i Väsby i juni 2019 efter Arriva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden