Mitt i Upplands Väsby

Väsbys unga tycker till

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Årets ungdomsfor­um Ung i Väsby hade passande nog temat Valår och behandlade bland annat frågan om var i kommunen ungdomarna trivs bäst och sämst. Nu har åsikterna sammanstäl­lts och ska skickas till de politiska nämnderna.

Cirka 90 ungdomar från sex skolor deltog i årets Ung i Väsby. Områdena som debatterad­es var framtid, skola, trygghet/trivsel och fritidsakt­iviteter.

Några av de saker som efterfråga­des på fritidsomr­ådet var fler fotbollspl­aner och inomhushal­lar, fler skateparke­r och längre öppettider på fritidsgår­darna. Även sportläger på sommarlove­n, fler simbanor i Vilundabad­et , fler ridvägar, dansmöjlig­heter, en trampolinp­ark och ett klättercen­ter efterfråga­des. De som inte sportar vill också ha kul saker att göra, som att kunna gå i affärer, på ka- féer och restaurang­er och delta i kurser med olika inriktning­ar. De platser där ungdomarna trivs bäst är det egna hemmet, fritidsgår­darna, Runby torg, centrum, Vilundapar­ken, fotbollspl­anen, stallet, och vid stationen när det är mycket folk där.

Ung i Väsby genomförde­s i februari. Flera av grupperna skrev då att de upplever att Väsby är en trygg plats. Fler fältare och fler vuxna utomhus ökar känslan av trygghet.

– Det är tryggt i Väsby, man är inte rädd när man går ute, skrev en grupp.

– Det händer inte mer i Väsby än någon annanstans, skrev en annan grupp. Samtidigt svarade flera grupper att de känner sig otrygga överallt i Väsby, särskilt i centrum, på frågan om vilka platser de inte trivs på.

Särskoleel­everna nämnde Carlslund och tidigare skolor där de blivit mobbade som platser där de kände sig otrygga. De efterfråga­de också bättre belysning.

Samtliga övriga grupper lyfte fram tågstation­en som en otrygg plats, särskilt sent på kvällen. En grupp beskrev den som ett ”smutsigt och lite otrevligt område”. Otrygghete­n skapas av att det hänger ungdomsgru­pper där som de inte vill träffa, att det blir bråk där och att bussarna går alltför sällan.

– Det händer saker vid Messingen och stationen. Det hänger människor och stirrar vid uppgången vid stationen, det känns otryggt och läskigt, skrev en grupp.

Ungdomarna efterfråga­r bättre belysning kring Väsbyån, närvaro av ordningsva­kter och fler fältare.

– Hellre fler fältare än poliser, skrev en grupp.

– Det finns killgäng vid tunneln som skrämmer, det borde finnas ordningsva­kter. Ungdomarna är rädda för att anmäla till polisen, skrev en annan grupp.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FORUM. Årets tema för Ung i Väsby var ”valår”. Nu har alla åsikter sammanstäl­lts.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FORUM. Årets tema för Ung i Väsby var ”valår”. Nu har alla åsikter sammanstäl­lts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden