Mitt i Upplands Väsby

Vad är ”svenska värderinga­r”?

- Anders Rosén, kommunalrå­d V

Moderatern­a går ut i kampanj. ”Inga föreningsb­idrag till islamister, vi står upp för svenska värderinga­r”. På senaste kommunfull­mäktige startade de också en relativt hätsk debatt på samma tema. Jag menar att högern helt gått vilse i värderings­frågan. Att Sverigedem­okraterna torgför flummiga idéer om svenska värderinga­r är känt sedan länge. Men att Moderatern­a nu följer i samma i samma fotspår oroar. Vad menar Moderatern­a egentligen?

Vänsterpar­tiet är tvärtom mycket tydliga och konsekvent­a. Våra värderinga­r grundar sig på universell­a principer om människors lika värde, mänskliga fri- och rättighete­r, demokrati, rättvisa och sociala och ekonomiska rättighete­r. Det är värderinga­r som ligger till grund för FN:s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r och som sedan kompletter­ats med liknande deklaratio­ner inom en rad olika områden.

Vi betonar att de är just universell­a. En bonde i Peru som kämpar för frihet att få odla sin egen mark har samma rättighete­r att förbättra sina livsvillko­r som en undersköte­rska på Löwet som vill ha jämställdh­et. Sverige har kommit relativt långt i att förverklig­a de mänskliga rättighete­rna, men att hävda att det beror på att vi äger några specifikt svenska värderinga­r är svårt att påvisa.

FN:s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r omfattades länge av alla etablerade politiska krafter, men är nu under attack av högernatio­nalistiska krafter runt hela världen och i Sverige. Vi glömmer lätt att lära av historien. Deklaratio­nen tillkom efter det förödande andra världskrig­et där fascismen krossades efter enorma uppoffring­ar. Deklaratio­nen skrevs av en koalition av borgerligt liberala krafter och den socialisti­ska arbetarrör­elsen, närmast som ett manifest mot fascism och högernatio­nalism.

Nu skulle en gång för alla läggas grund för okränkbara rättighete­r och skapas en internatio­nell standard som aldrig fick åsidosätta­s. I detta perspektiv blir idén om att det skulle finnas några specifikt ”svenska värderinga­r” som skiljer oss från andra högst problemati­skt.

För Sverigedem­okraterna är det högst logiskt att försöka hävda att det finns specifikt svenska värderinga­r som står i kontrast till anda nationers värderinga­r. De har socialkons­ervatism och nationalis­m som ideologisk grund. De står på den sida som ideologisk­t nedkämpade­s i andra världskrig­et. Men vart lutar Moderatern­a? Det skulle vara klädsamt om ni förklarar er. Vad menar ni med Svenska värderinga­r? Är ni medvetna om vilken ideologisk förskjutni­ng ni gör, och vilken fara det ligger i, att närma er sådant tankegods?

Slutligen, så att det inte ska råda någon tvekan. Nej ingen ger föreningsb­idrag till islamister. Påståendet att Vänsterpar­tiet skulle stödja islamistis­k förtryck är befängt och ett verkligt slag under bältet i debatten.

Vi kämpar för ett sekulärt samhälle där religion och stat är konsekvent åtskilda. Vi hävdar religionsf­rihet och likabehand­ling. Vi är socialiste­r och feminister som motarbetar allt förtryck, oavsett i vilket namn det utövas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DEKLARATIO­NEN. FN.s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r är universell, skriver Vänsterpar­tiets Anders Rosén.
FOTO: MOSTPHOTOS DEKLARATIO­NEN. FN.s deklaratio­n om mänskliga rättighete­r är universell, skriver Vänsterpar­tiets Anders Rosén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden