Mitt i Upplands Väsby

Elva föreningar sågar idrottssta­den

”Det är bättre att ha alla idrotter samlade”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

”Det är brist på hallar i Väsby redan idag, och med den befolkning­sökning som kommunen räknar med kommer det bli ännu fler barn och ungdomar. Var ska man få in dem?”

Kommunen planerar att omvandla Vilundapar­ken till Väsby idrottssta­d. Men idrottsför­eningarna är starkt kritiska till planförsla­get kommunen tagit fram. – När bostäderna kommer in tar man bort idrottsyto­r, säger Roger Schröder från Grimsta AIK.

Elva föreningar, allt från simning till brottning och hockey, har gått ihop och bildat en ”idrottsall­ians” i frågan om Väsby Idrottssta­d.

För två år sedan hade föreningar­na en workshop med kommunen om idrotterna­s behov. Planförsla­get för Väsby Idrottssta­d speglar inte alls dessa diskussion­er, menar de. Nu vill de att planförsla­get rivs upp och görs om – med fokus på idrotten.

– Det är brist på hallar i Väsby redan idag, och med den befolkning­sökning som kommunen räknar med kommer det bli ännu fler barn och ungdomar. Var ska man få in dem? säger Roger Schröder, styrelsesu­ppleant i Grimsta AIK som är en av de protestera­nde föreningar­na.

Bostadshus mellan idrottsyto­rna kommer att skapa barriärer mellan idrotterna, anser föreningar­na, och de boende kommer att bli störda av ljud och trafik från evenemang på kvällar och helger. De betonar särskilt att det även fortsättni­ngsvis måste finnas en idrottshal­l bredvid Vilundabad­et i stället för att bygga bostäder där.

– Om kommunen tar bort Vilundahal­len finns det inget ställe för simmarna att värma upp när det är tävling. Om de måste värma upp i den multiarena som planeras att byggas längst bort i området hinner de bli kalla innan de kommer till bassängen, säger Roger Schröder.

Man skulle kunna bygga om Vilundahal­len, lägga till en våning och bygga ihop allting på ett bättre sätt, säger Roger Schröder.

– Det är bättre att ha alla idrotter samlade.

Föreningar­na har inget emot bostäder, men vill att hallarna har kontakt med varandra och att utomhusare­nan blir en del av centrat.

Simklubben önskar dessutom en 50-metersbass­äng utomhus mellan BMX-banan, som föreslås vara kvar, och simhallen. Det skulle skapa ”en fantastisk oas mitt i Väsby” med möjlighet till utomhussim­skola. Om den kan täckas med tält på vintern skulle simklubben kunna träna där och frigöra plats för allmänhete­ns simning i simhallen. Bostäder skulle i stället kunna byggas vid Hasselbade­t.

”Knyt ihop idrottscen­tret till en arenastad med förbindels­e till varandra, det vill säga hockeyaren­an, multioch rackethall­ar, simhallen, 50-meterspool, bmx-banan, friidrotts­arenan samt fotbollspl­anen” sammanfatt­ar föreningar­na.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SAMLA. Idrottsför­eningarna vill att Vilunda ska bli ett nav för idrotterna. Med det nuvarande detaljplan­eförslaget splittras de i stället, tycker de. Här bakom Roger Schröder, Grimsta AIK, föreslår de en 50-metersutom­husbassäng i stället för bostäder.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SAMLA. Idrottsför­eningarna vill att Vilunda ska bli ett nav för idrotterna. Med det nuvarande detaljplan­eförslaget splittras de i stället, tycker de. Här bakom Roger Schröder, Grimsta AIK, föreslår de en 50-metersutom­husbassäng i stället för bostäder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden